EFSA REVIEW: Výskyt původců alimentárních onemocnění v mase a masných výrobcích v r. 2017
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877658" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877658 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
EFSA REVIEW: Výskyt původců alimentárních onemocnění v mase a masných výrobcích v r. 2017
Popis výsledku v původním jazyce
V roce 2017 se v celkem 27 členských státech EU evidovalo na 5 079 hromadných onemocnění z potravin. Maso a masné výrobky byly zdrojem pro téměř každou pátou epidemii z potravin se silným průkazem. Nejčastěji hlášenou zoonózou byla kampylobakterióza, zastávající téměř 70 % všech hlášených případů alimentárních onemocnění. Campylobacter spp. byl s nejvyšší frekvencí detekován ve vzorcích čerstvého kuřecího (37,4 % pozitivních vzorků) a krůtího masa (31,5 % pozitivních vzorků). Nejvyšší míra výskytu onemocnění kampylobakteriózou byla zaznamenána v České republice (230,0 případů na 100 000 obyvatel), stejně jako v případě salmonelózy (108,5 případů na 100 000 obyvatel). Bakterie rodu Salmonella byly v roce 2017 nejběžnějším původcem epidemií z potravin v EU. Sérovar S. Infantis byl nejčastěji se vyskytujícím sérovarem u brojlerů, a to jak u živých jedinců, tak v mase. Jeho masivní rozšíření v chovech drůbeže v posledních letech může být rizikem pro veřejné zdraví. Nejvyšší podíl pozitivních vzorků na výskyt STEC byl zaznamenán ve vzorcích masa malých přežvýkavců. Nejvíce postiženou věkovou skupinou infekcí STEC byli kojenci a děti do 4 let.
Název v anglickém jazyce
EFSA REVIEW: The occurence of foodborne pathogens in meat and meat products in 2017
Popis výsledku anglicky
In 2017, 27 MS reported in total 5,079 food-borne and waterborne outbreaks. Meat and meat products was the food group causing almost every fifth strong-evidence outbreak. Campylobacteriosis was the most commonly reported zoonosis, representing alone almost 70 % of all the reported cases. Highest occurrence of Campylobacter spp. was observed in fresh meat from broilers (37.4 %) followed by fresh meat from turkeys (31.5 %). The highest country-specific notification rates in 2017 were observed in the Czech Republic (230.0 cases of Campylobacteriosis per 100,000), so were in case of Salmonellosis (108.5 cases per 100,000). Salmonella spp. was the causative agent most frequently detected in foodborne outbreaks. S. Infantis was markedly associated with the broiler production chain, where it was by far the most common serovar isolated both from animals and meat samples. Its masive spread in poultry farming in recent years may pose a risk to public health. The highest proportion of STEC positive food samples was reported from meat samples particularly from small ruminants. The age group most affected by STEC infection were infants and children up to 4 years of age.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
30
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
48-53
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—