Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Která alimentární onemocnění nejvíce trápila Evropu v roce 2022? EFSA a ECDC vydaly v prosinci The European Union One Health 2022 Zoonoses Report

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F24%3A43881597" target="_blank" >RIV/62157124:16270/24:43881597 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-1-casopisu-maso-rok-2024/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-1-casopisu-maso-rok-2024/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Která alimentární onemocnění nejvíce trápila Evropu v roce 2022? EFSA a ECDC vydaly v prosinci The European Union One Health 2022 Zoonoses Report

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) předložili zprávu s výsledky činností monitorování a dozoru zoonóz provedených v roce 2022 ve 27 členských státech Evropské unie (EU), Spojeném království (Severní Irsko) a 11 nečlenských státech (EU). Klíčové statistiky o zoonózách a původcích zoonóz u lidí, potravin, zvířat a krmiv jsou poskytovány a interpretovány historicky. V roce 2022 byly první a druhou nejčastěji hlášenou zoonózou u lidí kampylobakterióza a salmonelóza. Počet případů kampylobakteriózy a salmonelózy zůstal ve srovnání s rokem 2021 stabilní. Třetí nejčastěji hlášenou zoonózou u lidí byla yersinióza, po ní následovaly infekce shiga toxin-produkující Escherichia coli (STEC) a infekce Listeria monocytogenes. Infekce způsobené L. monocytogenes a virem západonilské horečky byly nejzávažnějšími zoonotickými nákazami s největším počtem hospitalizací a nejvyšším počtem úmrtí. V roce 2022 byl počet hlášených alimentárních ohnisek a případů, hospitalizací a úmrtí v EU vyšší než v roce 2021. Salmonela, a zejména S. Enteritidis, zůstaly nejčastěji hlášeným původcem ohnisek alimentárních nákaz. Počet úmrtí v rámci hlášených ohniskových infekcí bylo v EU nejvyšší za posledních 10 let, způsoben především L. monocytogenes a v menší míře salmonelou.

  • Název v anglickém jazyce

    Which foodborne diseases will burden Europe the most in 2022? EFSA and ECDC have published The European Union One Health 2022 Zoonoses Report

  • Popis výsledku anglicky

    The European Food Safety Authority (EFSA) and the European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) presented the results of the zoonoses monitoring and surveillance activities carried out in 2022 in 27 Member States of European Union (EU), the United Kingdom (Northern Ireland) and 11 non- Member States of EU. Key statistics on zoonoses and zoonotic agents in humans, food, animals and feed are provided and interpreted historically. In 2022, the first and second most reported zoonoses in humans were campylobacteriosis and salmonellosis, respectively. The number of cases of campylobacteriosis and salmonellosis remained stable in comparison with 2021. Yersiniosis was the third most reported zoonosis in humans, followed by Shiga toxin-producing Escherichia coli (STEC) and Listeria monocytogenes infections. L. monocytogenes and West Nile virus infections were the most severe zoonotic diseases, with the most hospitalisations and highest case fatality rates. In the EU, the number of reported foodborne outbreaks and cases, hospitalisations and deaths was higher in 2022 than in 2021. Salmonella and in particular S. Enteritidis remained the most frequently reported causative agent for foodborne outbreaks. The number of deaths from outbreaks was the highest ever reported in the EU in the last 10 years, mainly caused by L. monocytogenes and to a lesser degree by Salmonella.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    35

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    48-55

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus