Detekce Salmonella spp. v ready-to-eat potravinách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880426" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880426 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vfu.cz/files/upload/1401/2022%20LI.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20sbornik.pdf" target="_blank" >https://www.vfu.cz/files/upload/1401/2022%20LI.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20sbornik.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Detekce Salmonella spp. v ready-to-eat potravinách
Popis výsledku v původním jazyce
Salmonella spp. je jedním z hlavních bakteriálních původců alimentárních onemocnění po celém světě. Jako možný zdroj jsou často uváděny i tzv. ready-to-eat potraviny (RTE). Dle EFSA je Salmonella spp. druhou nejčastěji hlášenou gastrointestinální infekcí v populaci po kampylobakterióze. V rámci EU bylo v roce 2019 hlášeno celkem 87 923 potvrzených případů salmonelózy. Stejně jako v předchozích letech byly nejvyšší počty salmonelózy hlášeny v České republice (EFSA, 2019). Cílem naší práce bylo porovnat metodu průkazu Salmonella spp. referenční kultivační metodou s možností detekce pomocí Nested PCR, dále stanovit četnost výskytu salmonel ve vybraných RTE potravinách a nepřímo tak posoudit i úroveň hygieny výroby.
Název v anglickém jazyce
Detection of Salmonella spp. in ready-to-eat food
Popis výsledku anglicky
Salmonella spp. is one of the main bacterial causes of foodborne illness worldwide. So-called ready-to-eat foods (RTE) are often mentioned as a possible source. According to EFSA, Salmonella spp. the second most commonly reported gastrointestinal infection in the population after campylobacteriosis. A total of 87,923 confirmed cases of salmonellosis were reported in the EU in 2019. As in previous years, the highest numbers of salmonellosis were reported in the Czech Republic (EFSA, 2019). The aim of our work was to compare the detection method of Salmonella spp. (reference culture method with the possibility of detection using Nested PCR) and to determine the frequency of salmonella in selected RTE foods and thus indirectly assess the level of production hygiene.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin LI. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-876-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
293-296
Název nakladatele
Veterinární univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
12. 10. 2022
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—