Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Detekce Salmonella spp. v ready-to-eat potravinách

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880426" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880426 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.vfu.cz/files/upload/1401/2022%20LI.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20sbornik.pdf" target="_blank" >https://www.vfu.cz/files/upload/1401/2022%20LI.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20sbornik.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Detekce Salmonella spp. v ready-to-eat potravinách

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Salmonella spp. je jedním z hlavních bakteriálních původců alimentárních onemocnění po celém světě. Jako možný zdroj jsou často uváděny i tzv. ready-to-eat potraviny (RTE). Dle EFSA je Salmonella spp. druhou nejčastěji hlášenou gastrointestinální infekcí v populaci po kampylobakterióze. V rámci EU bylo v roce 2019 hlášeno celkem 87 923 potvrzených případů salmonelózy. Stejně jako v předchozích letech byly nejvyšší počty salmonelózy hlášeny v České republice (EFSA, 2019). Cílem naší práce bylo porovnat metodu průkazu Salmonella spp. referenční kultivační metodou s možností detekce pomocí Nested PCR, dále stanovit četnost výskytu salmonel ve vybraných RTE potravinách a nepřímo tak posoudit i úroveň hygieny výroby.

  • Název v anglickém jazyce

    Detection of Salmonella spp. in ready-to-eat food

  • Popis výsledku anglicky

    Salmonella spp. is one of the main bacterial causes of foodborne illness worldwide. So-called ready-to-eat foods (RTE) are often mentioned as a possible source. According to EFSA, Salmonella spp. the second most commonly reported gastrointestinal infection in the population after campylobacteriosis. A total of 87,923 confirmed cases of salmonellosis were reported in the EU in 2019. As in previous years, the highest numbers of salmonellosis were reported in the Czech Republic (EFSA, 2019). The aim of our work was to compare the detection method of Salmonella spp. (reference culture method with the possibility of detection using Nested PCR) and to determine the frequency of salmonella in selected RTE foods and thus indirectly assess the level of production hygiene.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena a technologie potravin LI. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    978-80-7305-876-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    293-296

  • Název nakladatele

    Veterinární univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    12. 10. 2022

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku