Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sada pro detekci Salmonella spp. v kuřecím mase s využitím real-time PCR

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F24%3A10177907" target="_blank" >RIV/00027006:_____/24:10177907 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Sada pro detekci Salmonella spp. v kuřecím mase s využitím real-time PCR

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Salmonella je rod gramnegativních bakterií z čeledi Enterobacteriaceae. U člověka způsobují onemocnění zvané salmonelóza, které se projevuje obvykle jako akutní gastroenteritida nebo enterokolitida z potravin. Do těla se bakterie rodu Salmonella nejčastěji dostávají konzumací tepelně neupravených nebo špatně připravených produktů živočišného původu. Ve většině případů se jedná o Salmonella enteritidis, může se však jednat i o jiné druhy.Pro zdravého člověka salmonelóza obvykle nepředstavuje riziko trvalých následků. Pro rizikové skupiny obyvatel (menší děti, starší osoby, nemocné apod) však může být i život ohrožující. Proto je vhodné předcházet nákaze. Jednou z možností je kontrola surovin živočišného původu na přítomnost Salmonella spp. Tradičním přístupem je využití kultivačních metod. To je však časově náročné; dosažení výsledků vyžaduje mnohdy až několik dní. Proto se neustále vyvíjí nové, rychlejší metody. Předkládaný funkční vzorek se zabývá možnosti průkazu DNA Salmonella spp. v kuřecím mase s využitím polymerázové řetězové reakce s fluorescenční detekcí v reálném čase (real-time PCR, qPCR). Genetický přístup umožňuje druhové stanovení bakterií s vysokou citlivostí, rychlostí i přesností. Funkční vzorek zahrnuje komponenty nezbytné pro analýzu vzorku kuřecího masa, tedy chemikálie pro lyzi buněk (extrakci DNA ze vzorku) a samotné provedení analýzy DNA metodou qPCR. Funkční vzorek tak může najít rozsáhlé praktické uplatnění.

  • Název v anglickém jazyce

    Kit for detection of Salmonella spp. in the chicken meat using real-time PCR

  • Popis výsledku anglicky

    Salmonella is a genus of gram-negative bacteria from the Enterobacteriaceae family. In humans, they cause a disease called salmonellosis, which usually manifests as acute gastroenteritis or food-borne enterocolitis. Salmonella spp. most often enter the body through the consumption of uncooked or poorly prepared products of animal origin. In most cases, this is Salmonella enteritidis, but it can also be other species. For healthy people, salmonellosis usually does not pose a risk of permanent consequences. However, for risk groups of the population (small children, elderly people, sick people, etc.), it can be life-threatening. Therefore, it is advisable to prevent infection. One option is to check raw materials of animal origin for the presence of Salmonella spp. The traditional approach is to use cultivation methods. However, this is time-consuming; achieving results often requires several days. Therefore, new, faster methods are constantly being developed. The presented functional sample deals with the possibility of detecting Salmonella spp. DNA in chicken meat using real-time polymerase chain reaction with fluorescence detection (real-time PCR, qPCR). The genetic approach allows for the species determination of bacteria with high sensitivity, speed and accuracy. The functional sample includes the components necessary for the analysis of a chicken meat sample, i.e. chemicals for cell lysis (extraction of DNA from the sample) and the actual performance of the DNA analysis using the qPCR method. The functional sample can therefore find extensive practical application.

Klasifikace

  • Druh

    G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10606 - Microbiology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    FV-21-2024

  • Číselná identifikace

    FV-21-2024

  • Technické parametry

    Dosud nevyužíváno jiným subjektem.

  • Ekonomické parametry

    Kontrola nezávadnosti potravin umožňuje předcházet zdravotním újmám spotřebitele a s tím spojenými možnými náklady.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    00027006

  • Název vlastníka

    Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu,v.v.i.

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)

  • Požadavek na licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem