Vlastnosti salmonel a jejich výskyt v potravinovém řetězci člověka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872225" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872225 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vlastnosti salmonel a jejich výskyt v potravinovém řetězci člověka
Popis výsledku v původním jazyce
Salmonelóza, infekční onemocnění lidí a zvířat vyvolané bakteriemi z rodu Salmonella, patří společně s kampylobakteriózou ve světě dlouhodobě mezi nejčastější alimentární nákazy. Zvířata a potraviny živočišného původu jsou považovány za nejvýznamnější rezervoáry a vehikula salmonel. Kromě vajec a vaječných výrobků se mezi další významné zdroje řadí zejména drůbeží maso. V minulých letech proto došlo k zavedení programů na tlumení výskytu salmonel v chovech a také nového legislativního požadavku ohledněvzorkování na přítomnost salmonel v čerstvém drůbežím mase. Zvláštní pozornost je věnována zejména sérovarům Salmonella Enteritidis a Typhimurium, které jsou hlavními původci humánní salmonelózy. Článek shrnuje významná fakta týkající se vlastností, výskytu i patogenity salmonel.
Název v anglickém jazyce
Characteristics of Salmonella and its occurrence in the food chain
Popis výsledku anglicky
Salmonellosis, infectious disease of humans and animals caused by bacteria from the genus Salmonella, is along with campylobacteriosis one of the most common foodborne diseases. Animals and food of animal origin are regarded as the primary sources of Salmonella for humans. Aside from eggs and egg products meat, especially poultry meat is considered to be the most important Salmonella source. In the past years, Salmonella control programmes in poultry production and new legislative requirements for sampling of fresh poultry meat were introduced. These control measures are focused mainly on serovars Enteritidis and Typhimurium, the most common serovars causing human salmonellosis. This review summarizes the most important facts regarding Salmonella characteristics, occurrence and its pathogenic potential.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
24
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
37-44
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—