Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vlastnosti salmonel a jejich výskyt v potravinovém řetězci člověka

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872225" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872225 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vlastnosti salmonel a jejich výskyt v potravinovém řetězci člověka

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Salmonelóza, infekční onemocnění lidí a zvířat vyvolané bakteriemi z rodu Salmonella, patří společně s kampylobakteriózou ve světě dlouhodobě mezi nejčastější alimentární nákazy. Zvířata a potraviny živočišného původu jsou považovány za nejvýznamnější rezervoáry a vehikula salmonel. Kromě vajec a vaječných výrobků se mezi další významné zdroje řadí zejména drůbeží maso. V minulých letech proto došlo k zavedení programů na tlumení výskytu salmonel v chovech a také nového legislativního požadavku ohledněvzorkování na přítomnost salmonel v čerstvém drůbežím mase. Zvláštní pozornost je věnována zejména sérovarům Salmonella Enteritidis a Typhimurium, které jsou hlavními původci humánní salmonelózy. Článek shrnuje významná fakta týkající se vlastností, výskytu i patogenity salmonel.

  • Název v anglickém jazyce

    Characteristics of Salmonella and its occurrence in the food chain

  • Popis výsledku anglicky

    Salmonellosis, infectious disease of humans and animals caused by bacteria from the genus Salmonella, is along with campylobacteriosis one of the most common foodborne diseases. Animals and food of animal origin are regarded as the primary sources of Salmonella for humans. Aside from eggs and egg products meat, especially poultry meat is considered to be the most important Salmonella source. In the past years, Salmonella control programmes in poultry production and new legislative requirements for sampling of fresh poultry meat were introduced. These control measures are focused mainly on serovars Enteritidis and Typhimurium, the most common serovars causing human salmonellosis. This review summarizes the most important facts regarding Salmonella characteristics, occurrence and its pathogenic potential.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    24

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    37-44

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus