Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Detekce vybraných patogenních mikroorganismů v ready-to-eat potravinách

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879700" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879700 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.vfu.cz/files/upload/693/Sbornik_IGA_2021.pdf" target="_blank" >https://www.vfu.cz/files/upload/693/Sbornik_IGA_2021.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Detekce vybraných patogenních mikroorganismů v ready-to-eat potravinách

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vzhledem k chybějící tepelné úpravě RTE potravin před jejich konzumací, představují tyto potraviny potencionální zdravotní riziko pro konzumenty. Hlavním cílem tohoto projektu bylo rozšíření poznatků o mikrobiálním zatížení RTE potravin dostupných v tržní síti. Pozornost byla věnována především detekci patogenů a to: Helicobacter pylori, Listeria monocytogenes, Salmonella spp. a Staphylococcus aureus, resp. MRSA. Vzorky potravin byly zakoupeny v tržní síti na území České republiky. Bylo provedeno 5 odběrů. Celkem bylo zakoupeno a vyšetřeno 50 vzorků RTE potravin. Ke stanovení patogenních bakterií byly využity klasické kultivační metody a metody molekulárně-biologické. Suspektní izoláty byly poté testovány pomocí PCR. Detekce H. pylori byla provedena pomocí Nested PCR, kterou byla dále ve vzorcích detekována i Salmonella spp. V obou případech byla použita DNA získaná přímo z potravin.V této studii bylo zjištěno, že v každé prodejně se nacházela potravina kontaminovaná námi sledovanými patogenními bakteriemi. Všechny vzorky byly negativní na přítomnost S. aureus (MRSA). L. monocytogenes byla prokázána ve 3 vzorcích (6 %). Při stanovení Salmonella spp. bylo dosaženo rozdílných výsledků pomocí metody PCR a Nested PCR. V případě PCR nebyla v žádném vzorku prokázána přítomnost této bakterie. Při použití metody Nested PCR byla Salmonella spp. prokázána u 4 vzorků (8 %). V případě H. pylori bylo 25 vzorků (50 %) pozitivních. Výsledky naší studie ukazují, že RTE potraviny mohou hrát významnou roli v šíření predevším H. pylori v lidské populaci.

  • Název v anglickém jazyce

    Detection of selected pathogenic microorganisms in ready-to-eat foods

  • Popis výsledku anglicky

    Due to the lack of heat treatment of RTE foods before their consumption, these foods pose a potential health risk to consumers. The main goal of this project was to expand knowledge about the microbial load of RTE food available in the markets. Particular attention was paid to the detection of pathogens, namely: Helicobacter pylori, Listeria monocytogenes, Salmonella spp. and Staphylococcus aureus (MRSA). Samples of RTE food were purchased in the markets in the Czech Republic. 5 samples were taken, during which a total of 50 samples of RTE food were purchased and examined. Classical culture methods and molecular-biological methods were used to determine pathogenic bacteria. Suspect isolates were then confirmed by PCR. Detection of H. pylori was performed by Nested PCR, which was also used for Salmonella spp. In both cases DNA obtained directly from food was used. It was found that each store contained food contaminated with the pathogenic bacteria we monitored. All samples were negative for S. aureus (MRSA). L. monocytogenes was detected in 3 samples (6%). In the determination of Salmonella spp. different results were obtained using PCR and Nested PCR. In the case of PCR, the presence of this bacterium was not detected in any of the samples. Using the Nested PCR method, Salmonella spp. was demonstrated in 4 samples (8%). In the case of H. pylori, 25 samples (50%) were positive. The results of our study show that RTE foods can play a significant role in the spread especially of H. pylori in the human population.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků z výsledků řešení projektů IGA VETUNI 2021

  • ISBN

    978-80-7305-865-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    116-119

  • Název nakladatele

    Veterinární univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    14. 12. 2021

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku