Posouzení vlivu přídavku vybraných cereálií na barvu pekařských výrobků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872360" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872360 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Posouzení vlivu přídavku vybraných cereálií na barvu pekařských výrobků
Popis výsledku v původním jazyce
Barva pekařských výrobků je důležitým atributem kvality a má vysokou vypovídací schopnost o nabízeném potravinářském výrobku. Studie hodnotila barvu pekařských výrobků vyrobených z pšeničné celozrnné mouoky a mouky špaldové s přídavkem pohanky, krup a vloček. Byl rovněž hodnocen vliv těchto přídavků na barvu a saturaci výrobků. K hodnocení byly využity metody senzorické a obrazové analýzy. Z dosažených výsledků bylo lze říci, že přídavek krup způsobil nižší intenzitu barvy a výrobky byly světlejší ve srovnání s přídavkem pohanky, která naopak u hodnocených výrobků způsobila vyšší saturaci a intenzitu, výrobky se zdály tedy opticky tmavší.
Název v anglickém jazyce
Assessment of the influence of addition of cereal on the color of the selected bakery products
Popis výsledku anglicky
Color of bakery products is an important quality attribute and has a high explanatory power of the offered food product. The study evaluated flour visual and sensory effect of the addition of buckwheat, groats and flakes into wheat and spelled. Color saturation (color saturation) has been evaluated by the bakery products. By the obtained results from sensory and image analysis have been found that the addition of groats in causing pallor product as compared with the addition of buckwheat, for products which cause a higher saturation, a higher intensity of color.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Potravinárstvo
ISSN
1337-0960
e-ISSN
—
Svazek periodika
7
Číslo periodika v rámci svazku
March
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
153-157
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—