Posouzení vlivu vybraných přísad na barvu cereálních pekařských výrobků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872454" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872454 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Posouzení vlivu vybraných přísad na barvu cereálních pekařských výrobků
Popis výsledku v původním jazyce
S rostoucím zájmem o zdravý životní styl a výživu se výroba pekařských výrobků stále více rozšiřuje o cereální výrobky . Tento typ výrobků má vyšší množství vlákniny, minerálů a má nižší GI, což je velmi důležité pro zdravou výživu spotřebitelů.Cílem této studie bylo zhodnotit změny v barvě modelových pekařských výrobků s použitím žitné celozrnné mouky, do které byly přidány zvyšující se koncentrace krup. Sledování změny barvy bylo vybráno vzhledem k tomu, že barva je důležitým smyslovým deskriptorem amá vypovídací hodnotu ve vztahu k přijetívýrobku spotřebiteli. Ke splnění cílů byly použity metody analýzy obrazu a senzorické analýzy a výsledky těchto metod byly porovnány.
Název v anglickém jazyce
Assessment of the influence of selected ingredients to the color cereal bakery
Popis výsledku anglicky
With the growing interest in a healthy lifestyle and nutrition, the production of bakery products has expanded the number of new species of the cereal bread. This type of bread has a higher amount of crude fiber, minerals, and has a lower GI, which is very important for a healthy diet of consumers. The aim of the study was to assess the change in color of the model bakery rye wholemeal flour, to which were added increasing concentrations of groats. Monitoring of the color change was chosen due to the fact that color is an important indicator of sensory and has predictive value in relation to the conventional consumer acceptance of products. To fulfill the objectives were used image analysis and sensory analysis and the results of these methods were compared with each other.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XV. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-650-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
84-87
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
30. 5. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—