Využití bezpluchého ovsa v průmyslové výrobě i domácnosti
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F10%3A00000155" target="_blank" >RIV/00027022:_____/10:00000155 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití bezpluchého ovsa v průmyslové výrobě i domácnosti
Popis výsledku v původním jazyce
Bezpluchý oves je vhodný na využití zejména v pekařských a cukrářských výrobcích a výrobcích zdravé výživy. Z bezpluchého ovsa byly jsme připravili vločky, mouka a slad a tyto suroviny jsme dále využívali v navrhovaných výrobcích (např. chleba, slané tyčinky, perník, preclíky, kynuté chlebové placky, sušenky, palačinky, lívanečky, bábovka, bílkový chlebíček, náhrada ořechů v pečivu, ovesné a sladové nápoje). Bylo provedeno senzorické a nutriční hodnocení těchto výrobků. Navrhované receptury jsou využitelné v průmyslové výrobě i v domácnosti.
Název v anglickém jazyce
Utilization of naked oat in industrial production and household
Popis výsledku anglicky
The utilization of naked oats was a part of the research project ?Development of foods and food suplements based on cereals?. Attention was paid to naked oat also for utilization in bakery products and healthy food products. Flakes and flour were prepared from unprocessed and malted naked oats and these raw materiále were applied in various types of food products (for example bread, , straws, pretzels, arabian brad, biscuits, fancy bread, gaufres, egg-white bread, ginger bread, as the repace of nuts inthe bakery products, drinks from oats and malted oats). Sensory analysis was carried out and nutritional factors were determinated. Developed recepies are available for the commercial and home production.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3291" target="_blank" >QF3291: Vývoj potravin a doplňků stravy na bázi obilnin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
65
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—