Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Brain is the predilection site of Toxoplasma gondii in experimentally inoculated pigs as revealed by magnetic capture and real-time PCR

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43871838" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43871838 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62157124:16170/14:43871838 RIV/62157124:16810/14:43871838

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.fm.2013.08.011" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.fm.2013.08.011</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.fm.2013.08.011" target="_blank" >10.1016/j.fm.2013.08.011</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Brain is the predilection site of Toxoplasma gondii in experimentally inoculated pigs as revealed by magnetic capture and real-time PCR

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pigs represent an important source of food in many countries, and undercooked pork containing tissue cysts is one of the most common sources of Toxoplasma gondii infection for humans. A magnetic capture method for the isolation of T. gondii DNA and quantitative real-time PCR targeting the 529 bp TOXO repeat element were used to estimate the parasite burden in different tissues of pigs experimentally infected with T. gondii oocysts, and to determine the predilection sites of T. gondii in this host species. The highest concentration of T. gondii DNA was found in brain tissues, equivalent to [median] 553.7 (range 3857.7e121.9) parasites per gram, followed by lungs, heart and dorsal muscles with median values corresponding to 0.3 (range 61.3-0.02); 2.6 (range 7.34-0.37) and 0.6 (range 2.81-0.31) parasites per gram of tissue, respectively. Skeletal muscles from fore and hindlimb, liver and kidney presented very low infection burdens equivalent to [median] _0.2 parasites per gram of tissues,

  • Název v anglickém jazyce

    Brain is the predilection site of Toxoplasma gondii in experimentally inoculated pigs as revealed by magnetic capture and real-time PCR

  • Popis výsledku anglicky

    Pigs represent an important source of food in many countries, and undercooked pork containing tissue cysts is one of the most common sources of Toxoplasma gondii infection for humans. A magnetic capture method for the isolation of T. gondii DNA and quantitative real-time PCR targeting the 529 bp TOXO repeat element were used to estimate the parasite burden in different tissues of pigs experimentally infected with T. gondii oocysts, and to determine the predilection sites of T. gondii in this host species. The highest concentration of T. gondii DNA was found in brain tissues, equivalent to [median] 553.7 (range 3857.7e121.9) parasites per gram, followed by lungs, heart and dorsal muscles with median values corresponding to 0.3 (range 61.3-0.02); 2.6 (range 7.34-0.37) and 0.6 (range 2.81-0.31) parasites per gram of tissue, respectively. Skeletal muscles from fore and hindlimb, liver and kidney presented very low infection burdens equivalent to [median] _0.2 parasites per gram of tissues,

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/ED1.1.00%2F02.0068" target="_blank" >ED1.1.00/02.0068: CEITEC - central european institute of technology</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Microbiology

  • ISSN

    0740-0020

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    38

  • Číslo periodika v rámci svazku

    APR 2014

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    167-170

  • Kód UT WoS článku

    000328660400022

  • EID výsledku v databázi Scopus