Stanovení vitaminu D v mléce s využitím chromatografických technik
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43872901" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43872901 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení vitaminu D v mléce s využitím chromatografických technik
Popis výsledku v původním jazyce
Vitamin D je společný název pro skupinu lipofilních 9,10-sekosteroidů, které vznikají působením UV záření v buňkách pokožky. Vitamin je důležitý zejména pro správný vývoj kostí a zubů. Hypovitaminóza je u dětí příčinou onemocnění křivice, u dospělých vede k měknutí a deformaci již vyvinutých kostí. Bohatým zdrojem vitaminu D3 (cholekalciferolu), kterým se zabývá naše studie, jsou tučné ryby, rybí játra a olej. Menší množství vitaminu se nachází v játrech savců, vejcích a mléčných výrobcích. Protože většina potravin obsahuje velmi nízké množství vitaminu D3, je zvykem řadu potravin vitaminem fortifikovat, a to zejména v severských krajinách. Nejčastěji se obohacují obilné výrobky, mléko a mléčné výrobky či kojenecká výživa. Doporučená denní dávka cholekalciferolu pro kojence činí 7,5-10 ?g, pro děti 10 ?g, pro dospělé 5 - 10 ?g. Nejčastěji používanou separační technikou pro stanovení vitaminu D ve vzorcích mléka je UHPLC ve spojení s UV detekcí nebo hmotnostní spektrometrií.
Název v anglickém jazyce
Vitamin D determination in milk using chromatographic techniques
Popis výsledku anglicky
Vitamin D is the sunshine vitamin, which is produced in body by the photolytic action of ultraviolet light on the skin. It plays an important role in the maintenance of healthy bones and teeth. Vitamin D deficiency leads to skeletal diseases - rickets inchildren and osteomalacia in adults. Rich sources of vitamin D3 (cholecalciferol) are fatty fish, fish liver or oils. Smaller amounts are found in mammalian liver, eggs and dairyproducts. Because most foods contain only low amounts of vitamin D3, it hasbecome the practise to fortify common and frequently consumed foods (grain products, milk and milk products, infant foods). The recommended daily dose of cholekalciferol is for infants 7,5-10 ?g, for children 10 ?g, for men 5-10 ?g and women 5-10 ?g. The separation technique frequently used for determination of vitamin D in milk samples is UHPLC. The possibility of detection is UV detector with a wavelength 264 nm or mass spectrometry.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek a posterů Hygiena a technologie potravin XLIV
ISBN
978-80-7305-729-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
105-108
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
15. 10. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—