Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení vitaminu D v mléce s využitím chromatografických technik

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43872901" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43872901 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení vitaminu D v mléce s využitím chromatografických technik

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vitamin D je společný název pro skupinu lipofilních 9,10-sekosteroidů, které vznikají působením UV záření v buňkách pokožky. Vitamin je důležitý zejména pro správný vývoj kostí a zubů. Hypovitaminóza je u dětí příčinou onemocnění křivice, u dospělých vede k měknutí a deformaci již vyvinutých kostí. Bohatým zdrojem vitaminu D3 (cholekalciferolu), kterým se zabývá naše studie, jsou tučné ryby, rybí játra a olej. Menší množství vitaminu se nachází v játrech savců, vejcích a mléčných výrobcích. Protože většina potravin obsahuje velmi nízké množství vitaminu D3, je zvykem řadu potravin vitaminem fortifikovat, a to zejména v severských krajinách. Nejčastěji se obohacují obilné výrobky, mléko a mléčné výrobky či kojenecká výživa. Doporučená denní dávka cholekalciferolu pro kojence činí 7,5-10 ?g, pro děti 10 ?g, pro dospělé 5 - 10 ?g. Nejčastěji používanou separační technikou pro stanovení vitaminu D ve vzorcích mléka je UHPLC ve spojení s UV detekcí nebo hmotnostní spektrometrií.

  • Název v anglickém jazyce

    Vitamin D determination in milk using chromatographic techniques

  • Popis výsledku anglicky

    Vitamin D is the sunshine vitamin, which is produced in body by the photolytic action of ultraviolet light on the skin. It plays an important role in the maintenance of healthy bones and teeth. Vitamin D deficiency leads to skeletal diseases - rickets inchildren and osteomalacia in adults. Rich sources of vitamin D3 (cholecalciferol) are fatty fish, fish liver or oils. Smaller amounts are found in mammalian liver, eggs and dairyproducts. Because most foods contain only low amounts of vitamin D3, it hasbecome the practise to fortify common and frequently consumed foods (grain products, milk and milk products, infant foods). The recommended daily dose of cholekalciferol is for infants 7,5-10 ?g, for children 10 ?g, for men 5-10 ?g and women 5-10 ?g. The separation technique frequently used for determination of vitamin D in milk samples is UHPLC. The possibility of detection is UV detector with a wavelength 264 nm or mass spectrometry.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník přednášek a posterů Hygiena a technologie potravin XLIV

  • ISBN

    978-80-7305-729-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    105-108

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    15. 10. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku