Nutrition aspects of vitamin D in milk and milk products
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43872925" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43872925 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
slovinština
Název v původním jazyce
Nutričné aspekty vitamínu D v kontexte mlieka a mliečnych výrobkov
Popis výsledku v původním jazyce
Problematika vitamínu D je i po zavedení fortifikácie vybraných potravín hlavne v severných krajinách neustále diskutovanou otázkou v celosvetovom meradle. Stredná Európa patrí medzi krajiny s nedostatočnou koncentráciou sérového 25-hydroxyvitaminu D, ktorý je doporučeným indikátorom zásobenia organizmu vitamínom D. Potravinové zdroje vitamínu D sú veľmi obmedzené a zahŕňajú hlavne potraviny živočíšneho pôvodu. Národná legislatíva ČR (Vyhláška č. 225/2008 Sb.) uvádza doporučený denný príjem vitamínu D 5?g (200 IU). Medzi najvýznamnejšie živočíšne komodity sa zaraďujú ryby a vnútornosti, kde sa koncentrácie vitamínu D pohybujú v hodnotách od 18 ?g/kg v rybej svalovine do 1 200 ?g/kg u rybej pečene. Mlieko a mliečne výrobky sú uvádzané ako dobrý zdroj lipofilných vitamínov i napriek nízkym koncentráciám vitamínu D, ktorý je obsiahnutý v mlieku v hodnotách len 0,1 - 1,0 ?g/kg.
Název v anglickém jazyce
Nutrition aspects of vitamin D in milk and milk products
Popis výsledku anglicky
The issue of vitamin D is even after the fortification of selected food, mainly in northern countries, still actual worldwide topic. The middle Europe belongs to the countries with low level of serum 25-hydroxyvitamin D, which is the recommended standardfor vitamin D status assessment. Food sources for vitamin D are limited and most of them include food of animal origin. National legislation of the Czech Republic (Decree No. 225/2008 Coll.) declares recommended daily intake of vitamin D 5 ?g (200 IU).The most important sources of vitaminD are fish and offal, where the concentration ranged from 18 ?g/kg in fish meat to 1 200 ?g/kg in fish liver. Milk and milk products are considered as a good source of lipophilic vitamins in spite of low concentrations of vitamin D, which is present in the milk of just 0.1 to 1.0 mg / kg.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
25
Číslo periodika v rámci svazku
147
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
3-6
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—