Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nutrition aspects of vitamin D in milk and milk products

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43872925" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43872925 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    slovinština

  • Název v původním jazyce

    Nutričné aspekty vitamínu D v kontexte mlieka a mliečnych výrobkov

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Problematika vitamínu D je i po zavedení fortifikácie vybraných potravín hlavne v severných krajinách neustále diskutovanou otázkou v celosvetovom meradle. Stredná Európa patrí medzi krajiny s nedostatočnou koncentráciou sérového 25-hydroxyvitaminu D, ktorý je doporučeným indikátorom zásobenia organizmu vitamínom D. Potravinové zdroje vitamínu D sú veľmi obmedzené a zahŕňajú hlavne potraviny živočíšneho pôvodu. Národná legislatíva ČR (Vyhláška č. 225/2008 Sb.) uvádza doporučený denný príjem vitamínu D 5?g (200 IU). Medzi najvýznamnejšie živočíšne komodity sa zaraďujú ryby a vnútornosti, kde sa koncentrácie vitamínu D pohybujú v hodnotách od 18 ?g/kg v rybej svalovine do 1 200 ?g/kg u rybej pečene. Mlieko a mliečne výrobky sú uvádzané ako dobrý zdroj lipofilných vitamínov i napriek nízkym koncentráciám vitamínu D, ktorý je obsiahnutý v mlieku v hodnotách len 0,1 - 1,0 ?g/kg.

  • Název v anglickém jazyce

    Nutrition aspects of vitamin D in milk and milk products

  • Popis výsledku anglicky

    The issue of vitamin D is even after the fortification of selected food, mainly in northern countries, still actual worldwide topic. The middle Europe belongs to the countries with low level of serum 25-hydroxyvitamin D, which is the recommended standardfor vitamin D status assessment. Food sources for vitamin D are limited and most of them include food of animal origin. National legislation of the Czech Republic (Decree No. 225/2008 Coll.) declares recommended daily intake of vitamin D 5 ?g (200 IU).The most important sources of vitaminD are fish and offal, where the concentration ranged from 18 ?g/kg in fish meat to 1 200 ?g/kg in fish liver. Milk and milk products are considered as a good source of lipophilic vitamins in spite of low concentrations of vitamin D, which is present in the milk of just 0.1 to 1.0 mg / kg.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy - Zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    25

  • Číslo periodika v rámci svazku

    147

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    3-6

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus