Dietární zdroje vitaminu D v české populaci (4-90 let)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F19%3A00012638" target="_blank" >RIV/75010330:_____/19:00012638 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216224:14110/19:00109718
Výsledek na webu
<a href="http://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2019/05/vitaminD.pdf" target="_blank" >http://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2019/05/vitaminD.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Dietární zdroje vitaminu D v české populaci (4-90 let)
Popis výsledku v původním jazyce
Článek popisuje hlavní zdroje vitaminu D v obvyklé stravě české populace (4-90 let) z pohledu obsahu vitaminu D a příspěvku těchto zdrojů k celkovému dietárnímu přívodu. 132 druhů potravin (kombinovaných do 86 vzorků), představujících možné zdroje v dietě, bylo analyzováno kapalinovou chromatografií s tandemovou hmotnostní spektrometrií. Nejvyšší koncentrace vitaminu D byly stanoveny ve skupině ryb (až 11,1 pg/100g jedlého podílu). 78-89% celkového přívodu vitaminu D (bez doplňků stravy) v obvyklé stravě pochází z vajec, jemného pečivá, mléka a mléčných výrobků, margarínů, ryb a rybích produktů, masa a masných výrobků. Výsledky vycházely z dat o individuální spotřebě potravin (studie SISP04) a aktuálních analytických dat o obsahu vitaminu D v potravinách, které byly zpracovány výpočetním systémem MCRA (Monte Carlo Risk Assessment, verze 8.2).
Název v anglickém jazyce
Dietary sources of vitamin D in the Czech population (4-90 years)
Popis výsledku anglicky
The article describes the main exposure sources of vitamin D in the usual diet of the Czech population (aged 4-90 years). 132 different foods (divided into 86 pooled samples) which represented possible sources of vitamin D in the diet were analyzed by liquid chromatography-mass spectrometry. The highest content of vitamin D was measured in fish food group (up to 11.1 pg/100 g edible portion). 78-89% of usual dietary intake of vitamin D (excluding dietary supplements) originates from hen eggs, fine bakery wares, milk and dairy products, margarines, fish and fish products, meat and meat products. The special computational model (MCRA - Monte Carlo Risk Assessment, version 8.2) was used for data processing and also for assessing usual intake.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
30308 - Nutrition, Dietetics
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
74
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
58-60
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—