Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Dietární zdroje vitaminu D v české populaci (4-90 let)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F19%3A00012638" target="_blank" >RIV/75010330:_____/19:00012638 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216224:14110/19:00109718

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2019/05/vitaminD.pdf" target="_blank" >http://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2019/05/vitaminD.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Dietární zdroje vitaminu D v české populaci (4-90 let)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Článek popisuje hlavní zdroje vitaminu D v obvyklé stravě české populace (4-90 let) z pohledu obsahu vitaminu D a příspěvku těchto zdrojů k celkovému dietárnímu přívodu. 132 druhů potravin (kombinovaných do 86 vzorků), představujících možné zdroje v dietě, bylo analyzováno kapalinovou chromatografií s tandemovou hmotnostní spektrometrií. Nejvyšší koncentrace vitaminu D byly stanoveny ve skupině ryb (až 11,1 pg/100g jedlého podílu). 78-89% celkového přívodu vitaminu D (bez doplňků stravy) v obvyklé stravě pochází z vajec, jemného pečivá, mléka a mléčných výrobků, margarínů, ryb a rybích produktů, masa a masných výrobků. Výsledky vycházely z dat o individuální spotřebě potravin (studie SISP04) a aktuálních analytických dat o obsahu vitaminu D v potravinách, které byly zpracovány výpočetním systémem MCRA (Monte Carlo Risk Assessment, verze 8.2).

  • Název v anglickém jazyce

    Dietary sources of vitamin D in the Czech population (4-90 years)

  • Popis výsledku anglicky

    The article describes the main exposure sources of vitamin D in the usual diet of the Czech population (aged 4-90 years). 132 different foods (divided into 86 pooled samples) which represented possible sources of vitamin D in the diet were analyzed by liquid chromatography-mass spectrometry. The highest content of vitamin D was measured in fish food group (up to 11.1 pg/100 g edible portion). 78-89% of usual dietary intake of vitamin D (excluding dietary supplements) originates from hen eggs, fine bakery wares, milk and dairy products, margarines, fish and fish products, meat and meat products. The special computational model (MCRA - Monte Carlo Risk Assessment, version 8.2) was used for data processing and also for assessing usual intake.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30308 - Nutrition, Dietetics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    74

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    58-60

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus