Vývoj norem a legislativy v oblasti systému HACCP
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43872904" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43872904 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vývoj norem a legislativy v oblasti systému HACCP
Popis výsledku v původním jazyce
HACCP je systém zajišťující bezpečnost potravin. Povinnost provozovatelů potravinářských provozů na provedení analýzy nebezpečí a zavedení systému kritických kontrolních bodů (HACCP) vyplývá z požadavků platné legislativy (nařízení Evropského parlamentua Rady (ES) č. 852/2004, o hygieně potravin, ve znění pozdějších předpisů). Článek popisuje historii systému HACCP. Jako první uplatnila systém HACCP při výrobě potravin v 60. letech minulého století společnost Pillsbury v rámci amerického vesmírného programu. Následovalo jeho uvedení v dokumentech schválených Codex Alimentarius, které se staly předlohou pro normativní a legislativní předpisy v oblasti bezpečnosti potravin.
Název v anglickém jazyce
Standards and Legislation Development in HACCP Systems
Popis výsledku anglicky
HACCP is a system of ensuring food safety. Responsibilities and requirements of food business operators are specified with establishment of critical control points (HACCP) and applicable legislation (Regulation of the European Parliament and Council Regulation (EC) No 852/2004, on the hygiene of foodstuffs). This article describes the history of the HACCP system. HACCP was first in applied to food production during the 1960's by Pillsbury for the U.S. space program. This was followed by the introductionof Codex Alimentarius, which became a model for normative and legislative acts in the field of food safety, including international food standards.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
AG - Právní vědy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
25
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
56-58
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—