Enterotoxigenní potenciál baktérií Staphylococcus aureus izolovaných z různých tržních druhů masa.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43872909" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43872909 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027162:_____/14:#0001264
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Enterotoxigenní potenciál baktérií Staphylococcus aureus izolovaných z různých tržních druhů masa.
Popis výsledku v původním jazyce
Staphylococcus aureus produkuje celou řadu toxinů, z nichž některé mohou způsobit stafylokokovou intoxikaci. Cílem této studie bylo izolovat baktérie S. aureus ze vzorků syrového masa, pocházejících z tržní sítě ČR a stanovit u nich prevalenci genů kódujících produkci stafylokokových enterotoxinů. Na základě vyšetření 503 vzorků vepřového masa a jater, kuřecího masa, hovězího masa a zvěřiny jsme zjistili, že profily genů, kódujících produkci enterotoxinů se u izolátů jednotlivých tržních druhů masa liší. Z hlediska zdravotní nezávadnosti existuje nejvyšší nebezpečí u vepřového masa a jater, kde byly často detekovány kmeny S. aureus schopné produkovat enterotoxin H, který u konzumentů vyvolává stafylokokovou enterotoxikózu.
Název v anglickém jazyce
Enterotoxigenic potential of Staphylococcus aureus isolated from different types of meats from the retail market of the Czech Republic.
Popis výsledku anglicky
Staphylococcus aureus produces a variety of toxins, some of which may cause staphylococcal intoxication. The aim of this study was to isolate the bacteria S. aureus from samples of raw meat from the retail market of the Czech Republic and to establish the occurrence of the genes encoding the production of staphylococcal enterotoxins. Based on the examination of 503 samples of pork and offal, chicken, beef and venison, we found that the profiles of the genes encoding the enterotoxin production differ invarious types of retail meats. In terms of public health, there is the highest risk for pig meat and offal, where were frequently detected strains of S. aureus carrying the seh gene, which may be responsible for staphylococcal food-poisoning intoxication.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
25
Číslo periodika v rámci svazku
7
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
39-41
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—