Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výskyt Staphylococcus aureus, schopných produkovat enterotoxiny A-J, v tržních druzích masa

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43873012" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43873012 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výskyt Staphylococcus aureus, schopných produkovat enterotoxiny A-J, v tržních druzích masa

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Staphylococcus aureus produkuje celou řadu toxinů, z nichž některé mohou způsobit stafylokokovou intoxikaci. Cílem této studie bylo izolovat baktérie S. aureus ze vzorků syrového masa, pocházejících z tržní sítě ČR a stanovit u nich prevalenci genů kódujících produkci stafylokokových enterotoxinů. Na základě vyšetření 503 vzorků vepřového masa a drobů, kuřecího masa, hovězího masa a zvěřiny jsme zjistili, že profily genů, kódujících produkci enterotoxinů se u izolátů jednotlivých tržních druhů masa liší. Z hlediska zdravotní nezávadnosti existuje nejvyšší nebezpečí u vepřového masa a drobů, kde byly často detekovány kmeny S. aureus schopné produkovat enterotoxin H, který může být zodpovědný za vypuknutí stafylokokové intoxikace.

  • Název v anglickém jazyce

    The incidence of Staphylococcus aureus A-J enterotoxin-producing strains in the different types of retail meats

  • Popis výsledku anglicky

    Staphylococcus aureus produces a variety of toxins, some of which may cause staphylococcal intoxication. The aim of this study was to isolate the bacteria S. aureus from samples of raw meat from the retail market of the Czech Republic and to establish the occurrence of the genes encoding the production of staphylococcal enterotoxins. Based on the examination of 503 samples of pork and offal, chicken, beef and venison, we found that the profiles of the genes encoding the enterotoxin production differ invarious types of retail meats. In terms of public health, there is the highest risk for pig meat and offal, where were frequently detected strains of S. aureus carrying the seh gene, which may be responsible for staphylococcal food-poisoning intoxication.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník přednášek a posterů Hygiena a technologie potravin XLIV

  • ISBN

    978-80-7305-729-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    109-112

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    15. 10. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku