Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Detekce psychrotrofních laktobacilů a výskyt Lactobacillus curvatus a Lactobacillus sakei ve vzorcích vepřového masa a šunky

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43872910" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43872910 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Detekce psychrotrofních laktobacilů a výskyt Lactobacillus curvatus a Lactobacillus sakei ve vzorcích vepřového masa a šunky

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této studie byla detekce psychrotrofních laktobacilů, sledování výskytu Lactobacillus curvatus a Lactobacillus sakei v syrovém vepřovém mase a vepřové šunce, a dále porovnat výsledky identifikace bakterií metodami hmotnostní spektrometrie MALDI-TOFs rodově a druhově specifickou polymerázovou řetězovou reakcí (PCR). Vzorky (n = 23) pocházely od jednoho producenta v České republice. Kataláza a oxidáza negativní izoláty vykultivované na MRS agaru byly identifikovány metodami MALDI-TOF MS a rodově adruhově specifickou PCR. Laktobacily byly detekovány u všech analyzovaných vzorků. Ze 120 suspektních izolátů bylo oběma metodami potvrzeno jako Lactobacillus spp. 40 kmenů (33 %). Výsledky druhové identifikace byly oběma metodami shodné. Lactobacillus curvatus byl detekován v 1 vzorku syrového vepřového masa (4 %) a v 6 vzorcích vepřové šunky (26 %). Lactobacillus sakei byl detekován v 6 vzorcích syrového vepřového masa (26 %) a v 13 vzorcích vepřové šunky (57 %).

  • Název v anglickém jazyce

    Detection of psycrotrophic lactobacilli and occurrence of Lactobacillus curvatus and Lactobacillus sakei in the samples of pork meat and cooked ham

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to the detection of psychrotrophic lactobacilli, monitoring the occurrence Lactobacillus curvatus and Lactobacillus sakei in raw pork meat and slices of pork ham, and further to compare results of identification by mass spectrometry MALDI-TOF with genus- and species-specific polymerase chain reaction (PCR). The 23 analyzed samples of pork meat and ham were collected from one producer in the Czech Republic. Catalase and oxidase negative isolates cultivated on MRS agar were identified by MALDI-TOF MS and then by using PCR method. Lactobacilli were detected in all analyzed samples. From 120 presumptive isolates were confirmed by both methods as Lactobacillus spp. 40 strain (33 %). Lactobacillus curvatus was identified in one sample of raw pork meat (4 %) and in 6 samples of slices of pork ham (26%). Lactobacillus sakei was identified in 6 samples of raw pork meat (26 %) and in 13 samples of slices of pork ham (57 %).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    25

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    42-45

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus