Detekce psychrotrofních laktobacilů a výskyt Lactobacillus curvatus a Lactobacillus sakei ve vzorcích vepřového masa a šunky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43872910" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43872910 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Detekce psychrotrofních laktobacilů a výskyt Lactobacillus curvatus a Lactobacillus sakei ve vzorcích vepřového masa a šunky
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této studie byla detekce psychrotrofních laktobacilů, sledování výskytu Lactobacillus curvatus a Lactobacillus sakei v syrovém vepřovém mase a vepřové šunce, a dále porovnat výsledky identifikace bakterií metodami hmotnostní spektrometrie MALDI-TOFs rodově a druhově specifickou polymerázovou řetězovou reakcí (PCR). Vzorky (n = 23) pocházely od jednoho producenta v České republice. Kataláza a oxidáza negativní izoláty vykultivované na MRS agaru byly identifikovány metodami MALDI-TOF MS a rodově adruhově specifickou PCR. Laktobacily byly detekovány u všech analyzovaných vzorků. Ze 120 suspektních izolátů bylo oběma metodami potvrzeno jako Lactobacillus spp. 40 kmenů (33 %). Výsledky druhové identifikace byly oběma metodami shodné. Lactobacillus curvatus byl detekován v 1 vzorku syrového vepřového masa (4 %) a v 6 vzorcích vepřové šunky (26 %). Lactobacillus sakei byl detekován v 6 vzorcích syrového vepřového masa (26 %) a v 13 vzorcích vepřové šunky (57 %).
Název v anglickém jazyce
Detection of psycrotrophic lactobacilli and occurrence of Lactobacillus curvatus and Lactobacillus sakei in the samples of pork meat and cooked ham
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to the detection of psychrotrophic lactobacilli, monitoring the occurrence Lactobacillus curvatus and Lactobacillus sakei in raw pork meat and slices of pork ham, and further to compare results of identification by mass spectrometry MALDI-TOF with genus- and species-specific polymerase chain reaction (PCR). The 23 analyzed samples of pork meat and ham were collected from one producer in the Czech Republic. Catalase and oxidase negative isolates cultivated on MRS agar were identified by MALDI-TOF MS and then by using PCR method. Lactobacilli were detected in all analyzed samples. From 120 presumptive isolates were confirmed by both methods as Lactobacillus spp. 40 strain (33 %). Lactobacillus curvatus was identified in one sample of raw pork meat (4 %) and in 6 samples of slices of pork ham (26%). Lactobacillus sakei was identified in 6 samples of raw pork meat (26 %) and in 13 samples of slices of pork ham (57 %).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
25
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
42-45
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—