Identification of bacteria Lactobacillus curvatus and Lactobacillus sakei isolated from pork meat and ham
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43873008" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43873008 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Identification of bacteria Lactobacillus curvatus and Lactobacillus sakei isolated from pork meat and ham
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this study was to monitor occurrence of Lactobacillus curvatus and Lactobacillus sakei in raw pork meat and slices of pork ham, to compare results of MALDI-TOF MS and genus and species-specific polymerase chain reaction for their identification, and to assess the ability of each method to identify these lactobacilli species. The 23 analyzed samples of pork meat and ham were collected from one slaughterhouse and producer in the Czech Republic. Catalase and oxidase negative isolates cultivatedon MRS agar were identified by MALDI-TOF mass spectrometry and then by using PCR method. The results of identification by using these methods were identical. Lactobacillus curvatus was identified in one sample of raw pork meat (4%) and in 6 samples of slices of pork ham (26%). Lactobacillus sakei was identified in 6 samples of raw pork meat (26%) and in 13 samples of slices of pork ham (57%).
Název v anglickém jazyce
Identification of bacteria Lactobacillus curvatus and Lactobacillus sakei isolated from pork meat and ham
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to monitor occurrence of Lactobacillus curvatus and Lactobacillus sakei in raw pork meat and slices of pork ham, to compare results of MALDI-TOF MS and genus and species-specific polymerase chain reaction for their identification, and to assess the ability of each method to identify these lactobacilli species. The 23 analyzed samples of pork meat and ham were collected from one slaughterhouse and producer in the Czech Republic. Catalase and oxidase negative isolates cultivatedon MRS agar were identified by MALDI-TOF mass spectrometry and then by using PCR method. The results of identification by using these methods were identical. Lactobacillus curvatus was identified in one sample of raw pork meat (4%) and in 6 samples of slices of pork ham (26%). Lactobacillus sakei was identified in 6 samples of raw pork meat (26%) and in 13 samples of slices of pork ham (57%).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XL. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2014
ISBN
978-80-7375-944-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
314-320
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
5. 3. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—