Stanovení aflatoxinu M1 v syrovém mléce testem Aflasensor Quanti
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43872964" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43872964 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení aflatoxinu M1 v syrovém mléce testem Aflasensor Quanti
Popis výsledku v původním jazyce
Nejvýznamnější cestou expozice člověka mykotoxinům jsou kontaminované potraviny. Výskyt aflatoxinu M1 v mléce a mléčných výrobcích představuje vysoké riziko zejména pro kojence, děti a těhotné ženy. Aflatoxin M1 je hydroxylovaný metabolit aflatoxinu B1,který je z organismu dojnice vylučován mlékem. V EU je legislativou stanoven pro AFM1 v mléce hygienický limit 50 ng/kg. Cílem studie bylo semi-kvantitativní stanovení aflatoxinu M1 v kravském, kozím a ovčím mléce rychlým testem Aflasensor Quanti. Celkembylo vyšetřeno 56 vzorků kravského, 15 vzorků kozího a 10 vzorků ovčího mléka. 37 % vzorků bylo kontaminovaných aflatoxinem M1. V žádném z vyšetřených vzorků koncentrace nepřesáhla stanovený limit.
Název v anglickém jazyce
Detection of Aflatoxin M1 in Raw Milk Using Aflasensor Quanti Test
Popis výsledku anglicky
The most common and important way in which humans are exposed to mycotoxins is contaminated foodstuffs. The presence of aflatoxin M1 in milk and dairy products represents a health risk particularly to infants, children and pregnant women. Aflatoxin M1 isa hydroxylated metabolite of aflatoxin B1, which is passed out of the cow's organism in milk. In the EU legislation, the health limit for AFM1 in milk is 50 ng/kg. The aim of the study was a semi-quantitative detection of aflatoxin M1 in cow's, goat's and sheep's milk by the Aflasensor Quanti rapid test. A total of 56 samples of cow's, 15 samples of goat's and 10 samples of sheep's milk were tested. 37 per cent of the samples were contaminated with aflatoxin M1. None of the samples tested exceeded theestablished concentration limit.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek a posterů Hygiena a technologie potravin XLIV
ISBN
978-80-7305-729-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
142-145
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
15. 10. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—