Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení aflatoxinu M1 v syrovém mléce testem Aflasensor Quanti

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43872964" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43872964 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení aflatoxinu M1 v syrovém mléce testem Aflasensor Quanti

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Nejvýznamnější cestou expozice člověka mykotoxinům jsou kontaminované potraviny. Výskyt aflatoxinu M1 v mléce a mléčných výrobcích představuje vysoké riziko zejména pro kojence, děti a těhotné ženy. Aflatoxin M1 je hydroxylovaný metabolit aflatoxinu B1,který je z organismu dojnice vylučován mlékem. V EU je legislativou stanoven pro AFM1 v mléce hygienický limit 50 ng/kg. Cílem studie bylo semi-kvantitativní stanovení aflatoxinu M1 v kravském, kozím a ovčím mléce rychlým testem Aflasensor Quanti. Celkembylo vyšetřeno 56 vzorků kravského, 15 vzorků kozího a 10 vzorků ovčího mléka. 37 % vzorků bylo kontaminovaných aflatoxinem M1. V žádném z vyšetřených vzorků koncentrace nepřesáhla stanovený limit.

  • Název v anglickém jazyce

    Detection of Aflatoxin M1 in Raw Milk Using Aflasensor Quanti Test

  • Popis výsledku anglicky

    The most common and important way in which humans are exposed to mycotoxins is contaminated foodstuffs. The presence of aflatoxin M1 in milk and dairy products represents a health risk particularly to infants, children and pregnant women. Aflatoxin M1 isa hydroxylated metabolite of aflatoxin B1, which is passed out of the cow's organism in milk. In the EU legislation, the health limit for AFM1 in milk is 50 ng/kg. The aim of the study was a semi-quantitative detection of aflatoxin M1 in cow's, goat's and sheep's milk by the Aflasensor Quanti rapid test. A total of 56 samples of cow's, 15 samples of goat's and 10 samples of sheep's milk were tested. 37 per cent of the samples were contaminated with aflatoxin M1. None of the samples tested exceeded theestablished concentration limit.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník přednášek a posterů Hygiena a technologie potravin XLIV

  • ISBN

    978-80-7305-729-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    142-145

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    15. 10. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku