Occurrence of Enterococcus spp. isolated from the whey
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43873011" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43873011 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Occurrence of Enterococcus spp. isolated from the whey
Popis výsledku v původním jazyce
Enterococcus spp. is the most controversial group of lactic acid bacteria that have been ascribed with beneficial or detrimental role in food and feed. The aim of our study was to monitor the occurrence of Enterococcus spp. and determine the counts in the whey. Cultures of enterococci were cultivated periodically from whey samples (n=71) from one dairy plant in the Czech Republic, in the period of one month. The results of counting the number of cultivated colonies showed that the largest number of enterococci is found in the samples of whey taken after the process of electrodialysis (9.7x102 CFU/mL) and the smallest in the native whey sample. From collected whey samples, 64 samples (90%) were PCR positive for enterococci species and only 7 samples (10%) weren't. Among 86 suspected isolates, 83 isolates (96.5%) were identified as Enterococcus spp.
Název v anglickém jazyce
Occurrence of Enterococcus spp. isolated from the whey
Popis výsledku anglicky
Enterococcus spp. is the most controversial group of lactic acid bacteria that have been ascribed with beneficial or detrimental role in food and feed. The aim of our study was to monitor the occurrence of Enterococcus spp. and determine the counts in the whey. Cultures of enterococci were cultivated periodically from whey samples (n=71) from one dairy plant in the Czech Republic, in the period of one month. The results of counting the number of cultivated colonies showed that the largest number of enterococci is found in the samples of whey taken after the process of electrodialysis (9.7x102 CFU/mL) and the smallest in the native whey sample. From collected whey samples, 64 samples (90%) were PCR positive for enterococci species and only 7 samples (10%) weren't. Among 86 suspected isolates, 83 isolates (96.5%) were identified as Enterococcus spp.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XVI. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí Sborník příspěvků
ISBN
978-80-7305-670-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
22-24
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
28. 5. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—