Výskyt Helicobacter spp. v trávicím traktu brojlerových kuřat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43873020" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43873020 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výskyt Helicobacter spp. v trávicím traktu brojlerových kuřat
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této studie bylo sledování výskytu Helicobacter spp. u brojlerových kuřat chovaných v České republice. Výskyt Helicobacter spp. byl monitorován na 29 farmách, z toho na 6 farmách opakovaně. V období 2013-2014 bylo vyšetřeno celkem 615 vzorků metodami kultivačními a molekulárně genetickými. Výskyt Helicobacter spp. byl potvrzen u 248 z nich (40,32 %). Metodou PCR-RFLP s využitím restrikčního enzymu ApaLI bylo všech 248 pozitivních vzorků určeno jako Helicobacter pullorum. Výskyt tohoto alimentárního patogena byl potvrzen v 17 chovech.Z výsledků studie vyplývá, že Helicobacter pullorum je dalším potenciálním alimentárním patogenem s vysokou incidencí v trávicím traktu brojlerových kuřat a představuje možné riziko pro humánní konzumenty.
Název v anglickém jazyce
Occurrence of Helicobacter spp. in the digestive tract of broiler chickens
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to monitor the occurrence of Helicobacter spp. in the gastrointestinal tract of broiler chickens. Samples were collected from 29 conventional broiler farms, in the Czech Republic, during chicken slaughtering. In the years 2013 and 2014, 615 samples of cecal content were examined, using cultivation methods and molecular genetics methods. Incidence of Helicobacter spp. was confirmed in 248 samples (40.32%). These 248 positive samples were identified as Helicobacter pullorum, using PCR-RFLP method with the restriction enzyme ApaLI. The occurrence of this foodborne pathogen was confirmed in 17 farms. The results show that Helicobacter pullorum is another potential foodborne pathogen with a high incidence in the digestive tract ofbroiler chickens and may present a potential risk for human consumers.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/ED1.1.00%2F02.0068" target="_blank" >ED1.1.00/02.0068: CEITEC - central european institute of technology</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
25
Číslo periodika v rámci svazku
7
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
41-44
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—