Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Occurrence and determination of Helicobacter pullorum in conventional broiler-chicken farms in the Czech Republic between 2013 and 2014

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873538" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873538 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62157124:16810/15:43873538

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.2376/0003-925X-66-61" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.2376/0003-925X-66-61</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.2376/0003-925X-66-61" target="_blank" >10.2376/0003-925X-66-61</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Occurrence and determination of Helicobacter pullorum in conventional broiler-chicken farms in the Czech Republic between 2013 and 2014

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this study was to monitor occurrence of Helicobacter spp. in 29 conventional broiler-chicken farms, in the Czech Republic, of which 6 were sampled repeatedly. In the period February 2013 - March 2014, a total of 615 samples of caecum content of slaughtered broilers were examined. Detection was performed by optimized cultivation techniques using Brucella Agar with 5 % sheep blood and by PCR method. Identification at genus and species level was performed using PCR-RFLP (restriction fragment length polymorphism). Presence of Helicobacter spp. was confirmed in 248 broilers (40.32 %). Using PCR-RFLP method with the restriction enzyme ApaLI, these 248 positive isolates were identified as Helicobacter pullorum. Occurrence of this new potential foodborne pathogen was confirmed in 17 conventional farms, the within-farm prevalence ranged from 40 % - 100 %. Seasonality was not statistically significant. The results show that Helicobacter pullorum is another potential foodborne pathogen

  • Název v anglickém jazyce

    Occurrence and determination of Helicobacter pullorum in conventional broiler-chicken farms in the Czech Republic between 2013 and 2014

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to monitor occurrence of Helicobacter spp. in 29 conventional broiler-chicken farms, in the Czech Republic, of which 6 were sampled repeatedly. In the period February 2013 - March 2014, a total of 615 samples of caecum content of slaughtered broilers were examined. Detection was performed by optimized cultivation techniques using Brucella Agar with 5 % sheep blood and by PCR method. Identification at genus and species level was performed using PCR-RFLP (restriction fragment length polymorphism). Presence of Helicobacter spp. was confirmed in 248 broilers (40.32 %). Using PCR-RFLP method with the restriction enzyme ApaLI, these 248 positive isolates were identified as Helicobacter pullorum. Occurrence of this new potential foodborne pathogen was confirmed in 17 conventional farms, the within-farm prevalence ranged from 40 % - 100 %. Seasonality was not statistically significant. The results show that Helicobacter pullorum is another potential foodborne pathogen

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/ED1.1.00%2F02.0068" target="_blank" >ED1.1.00/02.0068: CEITEC - central european institute of technology</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Archiv für Lebensmittelhygiene

  • ISSN

    0003-925X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    66

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    DE - Spolková republika Německo

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    61-65

  • Kód UT WoS článku

    000364798500002

  • EID výsledku v databázi Scopus