Occurrence of Helicobacter spp. in the gastrointestinal tract of broiler chickens in the Czech Republic
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873605" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873605 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Occurrence of Helicobacter spp. in the gastrointestinal tract of broiler chickens in the Czech Republic
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this study was to monitor occurrence of Helicobacter spp. in 29 conventional broiler-chicken farms, in the Czech Republic. In the period February 2013 - March 2014, a total of 615 samples of caecum content of slaughtered broilers were examined. Detection was performed by optimized cultivation techniques using Brucella Agar with 5 % sheep blood and by PCR method. Identification at genus and species level was performed using PCR-RFLP (restriction fragment length polymorphism). Presence of Helicobacter spp. was confirmed in 248 broilers (40.32 %). Using PCR-RFLP method with the restriction enzyme ApaLI, these 248 positive samples were identified as Helicobacter pullorum. Occurrence of this pathogen was confirmed in 17 conventional farms, the within-farm prevalence ranged from 40 % - 100 %. The results show that Helicobacter pullorum is another potential foodborne pathogen with a high incidence in the digestive tract of broiler chickens and may present a potential risk for human
Název v anglickém jazyce
Occurrence of Helicobacter spp. in the gastrointestinal tract of broiler chickens in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to monitor occurrence of Helicobacter spp. in 29 conventional broiler-chicken farms, in the Czech Republic. In the period February 2013 - March 2014, a total of 615 samples of caecum content of slaughtered broilers were examined. Detection was performed by optimized cultivation techniques using Brucella Agar with 5 % sheep blood and by PCR method. Identification at genus and species level was performed using PCR-RFLP (restriction fragment length polymorphism). Presence of Helicobacter spp. was confirmed in 248 broilers (40.32 %). Using PCR-RFLP method with the restriction enzyme ApaLI, these 248 positive samples were identified as Helicobacter pullorum. Occurrence of this pathogen was confirmed in 17 conventional farms, the within-farm prevalence ranged from 40 % - 100 %. The results show that Helicobacter pullorum is another potential foodborne pathogen with a high incidence in the digestive tract of broiler chickens and may present a potential risk for human
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/ED1.1.00%2F02.0068" target="_blank" >ED1.1.00/02.0068: CEITEC - central european institute of technology</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XVII. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-758-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
29-31
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
27. 5. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—