Production properties and meat quality of poultry from organic and classic production
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43873028" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43873028 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Production properties and meat quality of poultry from organic and classic production
Popis výsledku v původním jazyce
The consumers believe that quality of organic food is higher than conventional production foods. The aim of present study was to investigate qualitative and quantitative properties of meat from organic and conventional production systems as currently provided in markets for Czech consumers. 14 organic and 19 conventional fresh broilers have been obtained from two farms and were evaluated for production properties (carcass portions yield and weight), skin color (breast and leg) and chemicals parameters (dry matter, total protein, fat and ash) of breast and leg. The conventional poultry breast yielded and weighted higher (P { 0.01) than organic poultry breast. The color parameters indicated that the skin of organic chickens (breast and leg) was more yellow. Protein content of organic breast meat was greater (P { 0.05) than conventional breast, on the contrary was fat contents were evaluated in organic breast lesser (P { 0.01) than conventional breast. According to this study the quality
Název v anglickém jazyce
Production properties and meat quality of poultry from organic and classic production
Popis výsledku anglicky
The consumers believe that quality of organic food is higher than conventional production foods. The aim of present study was to investigate qualitative and quantitative properties of meat from organic and conventional production systems as currently provided in markets for Czech consumers. 14 organic and 19 conventional fresh broilers have been obtained from two farms and were evaluated for production properties (carcass portions yield and weight), skin color (breast and leg) and chemicals parameters (dry matter, total protein, fat and ash) of breast and leg. The conventional poultry breast yielded and weighted higher (P { 0.01) than organic poultry breast. The color parameters indicated that the skin of organic chickens (breast and leg) was more yellow. Protein content of organic breast meat was greater (P { 0.05) than conventional breast, on the contrary was fat contents were evaluated in organic breast lesser (P { 0.01) than conventional breast. According to this study the quality
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zborník publikácií zo XVI. ročníka odbornej konferencie s medzinárodnou účasťou Manažment bezpečnosti a kvality potravinárskych výrobkov (poľnohospodárstvo-obchod-služby)
ISBN
978-80-89385-21-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
66-71
Název nakladatele
ELSEWA, s.r.o.
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Štrbské pleso
Datum konání akce
29. 10. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—