Srovnání obsahu beta-karotenu u tuzemských a zahraničních meruněk
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43873212" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43873212 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Srovnání obsahu beta-karotenu u tuzemských a zahraničních meruněk
Popis výsledku v původním jazyce
Karotenoidy se řadí mezi významné antioxidanty. Článek srovnává jejich obsah v různých odrůdách meruněk a ty porovnává s údaji ze zahraničí. Analyzovány byly odrůdy meruněk Goldrich, Velkopavlovická, Rakovského, Bergeron a Maďarská ze sadů v oblasti Kyjovska. Analýza byla provedena uv-vis spektrofotometrem. Z výsledků vyplývá, že obsah beta-karotenu se lišil mezi odrůdami Bergeron a Maďarská, Bergeron a Rakovského (p{0,05) a mezi odrůdami Bergeron a Goldrich (p{0,01). Při srovnání se zahraničím vyplývározdíl v koncentraci beta-karotenu v meruňkách pocházejících z ČR a u odrůd z Pákistánu, kde byl obsah beta-karotenu až o 222 % vyšší. Hodnoty obsahu beta-karotenu u meruněk z ČR a Chorvatska byly vyšší o 0,1 % a 25,3 %, dle pěstitelské oblasti.
Název v anglickém jazyce
Comparison of beta-carotene Contains Between Domestic and Foreign Apricot
Popis výsledku anglicky
Carotenoids are among important antioxidants. The article compares their content in different varieties of apricots and compares the data from abroad. The varieties of apricot Goldrich, Velkopavlovická, Rakovsky, Bergeron and Maďarská from the orchard inthe Kyjov was analyzed . The used methods was the uv-vis spectrophotometer. The results show that the content of beta-carotene was differed between Bergeron and Maďarská, Bergeron and Rakovského (p {0.05) and between varieties Bergeron and Goldrich (p {0.01). The comparison with other countries show difference in the concentration of beta-carotene in apricots originating from the Czech Republic and from Pakistan, where the content of beta-carotene by up to 222%. On the content of beta-carotene in apricots from the Czech Republic and Croatia were higher by 0.1% and 25.3% according to the region.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
69
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
58-60
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—