Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Srovnání obsahu beta-karotenu u tuzemských a zahraničních meruněk

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43873212" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43873212 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Srovnání obsahu beta-karotenu u tuzemských a zahraničních meruněk

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Karotenoidy se řadí mezi významné antioxidanty. Článek srovnává jejich obsah v různých odrůdách meruněk a ty porovnává s údaji ze zahraničí. Analyzovány byly odrůdy meruněk Goldrich, Velkopavlovická, Rakovského, Bergeron a Maďarská ze sadů v oblasti Kyjovska. Analýza byla provedena uv-vis spektrofotometrem. Z výsledků vyplývá, že obsah beta-karotenu se lišil mezi odrůdami Bergeron a Maďarská, Bergeron a Rakovského (p{0,05) a mezi odrůdami Bergeron a Goldrich (p{0,01). Při srovnání se zahraničím vyplývározdíl v koncentraci beta-karotenu v meruňkách pocházejících z ČR a u odrůd z Pákistánu, kde byl obsah beta-karotenu až o 222 % vyšší. Hodnoty obsahu beta-karotenu u meruněk z ČR a Chorvatska byly vyšší o 0,1 % a 25,3 %, dle pěstitelské oblasti.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of beta-carotene Contains Between Domestic and Foreign Apricot

  • Popis výsledku anglicky

    Carotenoids are among important antioxidants. The article compares their content in different varieties of apricots and compares the data from abroad. The varieties of apricot Goldrich, Velkopavlovická, Rakovsky, Bergeron and Maďarská from the orchard inthe Kyjov was analyzed . The used methods was the uv-vis spectrophotometer. The results show that the content of beta-carotene was differed between Bergeron and Maďarská, Bergeron and Rakovského (p {0.05) and between varieties Bergeron and Goldrich (p {0.01). The comparison with other countries show difference in the concentration of beta-carotene in apricots originating from the Czech Republic and from Pakistan, where the content of beta-carotene by up to 222%. On the content of beta-carotene in apricots from the Czech Republic and Croatia were higher by 0.1% and 25.3% according to the region.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    69

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    58-60

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus