Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení obsahu ?-karotenu u vybraných odrůd meruněk

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874430" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874430 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení obsahu ?-karotenu u vybraných odrůd meruněk

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo stanovení a porovnání obsahu u 11 odrůd meruněk původem z jižní Moravy. Vzorky meruněk byly extrahovány ve směsi etanol a hexan a následně analyzovány metodou UV-VIS spektrofotometrie. Obsah ?-karotenu se pohyboval v rozmezí 7,551 - 13,621 mg/100g vzorku. Nejvyšší koncentrace ?-karotenu byla nalezena u odrůd Betinka Penta, Marlen MLE - 1 a Betinka Julior. Naopak nejnižší byl zjištěn u odrůd Radka, Tomcot a Goldrich. Výsledky ukazují, že meruňky obsahují poměrně cenný zdroj ?-karotenu, který je však odvislý od dané odrůdy.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of ?-carotene in selected varieties of apricots

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to determine and compare the contents in 11 varieties of apricots from south Moravia. Samples of apricots were extracted in mixture of methanol and hexane and next analyzed by UV-Vis spectrophotometry. Content of ?-carotene ranged from 7,551 to 13,621 mg/100g of sample. The highest concentration of ?-carotene was found in varieties Betinka Penta, Marlen MLE - 1 and Betinka Julior. Contrary the lowest concentration was found in varieties Radka, Tomcot and Goldrich. The results show that apricots contain relatively valuable source of ?-carotene, which is dependent on the variety.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena a technologie potravin XLVI. Lenfeldovy a Höklovy dny Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    978-80-7305-782-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    233-236

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    19. 10. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku