Stanovení obsahu ?-karotenu u vybraných odrůd meruněk
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874430" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874430 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení obsahu ?-karotenu u vybraných odrůd meruněk
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo stanovení a porovnání obsahu u 11 odrůd meruněk původem z jižní Moravy. Vzorky meruněk byly extrahovány ve směsi etanol a hexan a následně analyzovány metodou UV-VIS spektrofotometrie. Obsah ?-karotenu se pohyboval v rozmezí 7,551 - 13,621 mg/100g vzorku. Nejvyšší koncentrace ?-karotenu byla nalezena u odrůd Betinka Penta, Marlen MLE - 1 a Betinka Julior. Naopak nejnižší byl zjištěn u odrůd Radka, Tomcot a Goldrich. Výsledky ukazují, že meruňky obsahují poměrně cenný zdroj ?-karotenu, který je však odvislý od dané odrůdy.
Název v anglickém jazyce
Determination of ?-carotene in selected varieties of apricots
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to determine and compare the contents in 11 varieties of apricots from south Moravia. Samples of apricots were extracted in mixture of methanol and hexane and next analyzed by UV-Vis spectrophotometry. Content of ?-carotene ranged from 7,551 to 13,621 mg/100g of sample. The highest concentration of ?-carotene was found in varieties Betinka Penta, Marlen MLE - 1 and Betinka Julior. Contrary the lowest concentration was found in varieties Radka, Tomcot and Goldrich. The results show that apricots contain relatively valuable source of ?-carotene, which is dependent on the variety.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin XLVI. Lenfeldovy a Höklovy dny Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-782-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
233-236
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
19. 10. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—