Detekce mléčných aditiv v modelových vzorcích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43873214" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43873214 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Detekce mléčných aditiv v modelových vzorcích
Popis výsledku v původním jazyce
Mléčné bílkoviny nachází široké pužití v masném průmyslu. V práci byla ověřována možnost průkazu pěti typů mléčných aditiv histologickými barveními Hematoxilin Eozin, PAS Calleja a Toulidinova modř. Testován byl kaseinát vápenatý, kaseinát sodný, syrovátkový protein s vysokým obsahem laktózy, syrovátkový koncentrát termostabilní a syrovátkový koncentrát s obsahem 85 % kaseinu. Z výsledků vyplývá, že nejvhodnějším barvením je barvení PAS Calleja které dosáhlo výrazného kontrastu mezi svalovinou a 85% syrovátkovým koncentrátem. Silného kontrastu dosáhlo barvení u kaseinátu vápenatého a syrovátkového protein. Slabý kontrast byl dosažen u kaseinátu sodného a syrovátkového koncentrátu s vysokým obsahem laktózy.
Název v anglickém jazyce
Detection of Milk Additives in Model Samples
Popis výsledku anglicky
Milk proteins have wide application in the meat industrys. In this work, five types of milk additives were detected using Hematoxylin Eosin, PAS Calleja and Toulidine blue staining. Calcium caseinate, sodium caseinate, whey concentrate, whey protein concentrate with high lactose content, and whey protein concentrate containing 85% casein were used for analysis. The results show that the most appropriate staining is PAS Calleja. PAS Calleja achieved a very strong contrast between muscle and 85% whey concentrate. In the samples with calcium caseinate and whey protein were achieved strong contrast. In sodium caseinate and whey protein concentrate with a high content of lactose were achieved weak contrast.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek a posterů Hygiena a technologie potravin XLIV
ISBN
978-80-7305-729-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
155-158
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
15. 10. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—