Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Detekce mléčných aditiv v modelových vzorcích

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43873214" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43873214 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Detekce mléčných aditiv v modelových vzorcích

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mléčné bílkoviny nachází široké pužití v masném průmyslu. V práci byla ověřována možnost průkazu pěti typů mléčných aditiv histologickými barveními Hematoxilin Eozin, PAS Calleja a Toulidinova modř. Testován byl kaseinát vápenatý, kaseinát sodný, syrovátkový protein s vysokým obsahem laktózy, syrovátkový koncentrát termostabilní a syrovátkový koncentrát s obsahem 85 % kaseinu. Z výsledků vyplývá, že nejvhodnějším barvením je barvení PAS Calleja které dosáhlo výrazného kontrastu mezi svalovinou a 85% syrovátkovým koncentrátem. Silného kontrastu dosáhlo barvení u kaseinátu vápenatého a syrovátkového protein. Slabý kontrast byl dosažen u kaseinátu sodného a syrovátkového koncentrátu s vysokým obsahem laktózy.

  • Název v anglickém jazyce

    Detection of Milk Additives in Model Samples

  • Popis výsledku anglicky

    Milk proteins have wide application in the meat industrys. In this work, five types of milk additives were detected using Hematoxylin Eosin, PAS Calleja and Toulidine blue staining. Calcium caseinate, sodium caseinate, whey concentrate, whey protein concentrate with high lactose content, and whey protein concentrate containing 85% casein were used for analysis. The results show that the most appropriate staining is PAS Calleja. PAS Calleja achieved a very strong contrast between muscle and 85% whey concentrate. In the samples with calcium caseinate and whey protein were achieved strong contrast. In sodium caseinate and whey protein concentrate with a high content of lactose were achieved weak contrast.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník přednášek a posterů Hygiena a technologie potravin XLIV

  • ISBN

    978-80-7305-729-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    155-158

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    15. 10. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku