Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Rizika konzumace sušeného mléka z pohledu výskytu stafylokokových enterotoxinů typu A

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873552" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873552 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Rizika konzumace sušeného mléka z pohledu výskytu stafylokokových enterotoxinů typu A

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo zjištění schopnosti růstu S. aureus v sušeném mléce. Detekce S. aureus byla prováděna dle platné ČSN za použití Baird-Parker agaru. Přítomnost stafylokokových enterotoxinu byla zjišťována za pomocí enzymové imunofluorescenční metody ELFAza použití automatizovaného přístroje miniVIDAS(R) (BioMérieux, Macyl'Etoile, Freance). Byly hodnoceny teploty nevhodného skladování sušeného mléka (4 o C, 15 o C, 25 o C). V rámci naší studie nebyly stafylokokové enterotoxiny detekovány při teplotě 4 oC a 15 o C. Naše výsledky potvrzují význam chladícího řetězce.

  • Název v anglickém jazyce

    Risks of consuming milk powder in terms of incidence of staphylococcal enterotoxin type A

  • Popis výsledku anglicky

    In dry milk was inoculated with a strain of Staphylococcus aureus. Growth of S. aureus was detected, by plate method on Baird-Parker and staphylococcal enterotoxin A production was tested by enzyme-linked immunofluorescent assai (ELFA). An automated miniVIDAS(R) instrument (BioMérieux, Macyl'Etoile, Freance) was used for this purpose. The influence ofinappropriate storage conditions (4 oC, 15 oC, 25 oC) and milk on growth of S. aureus were evaluated. Results of the model experiments linked the dependence of S. aureus multiplication and subsequent production of staphylococcal enterotoxins to the serafe temperature. In milk stored at 4oC and 15 oC, no enterotoxin production was detected during the entire storage period. Our study results underscore the importace of cold chain maintainance from production through the detail sale to insure dairy product safety.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník z odborného semináře Jakost a zdravotní nezávadnost syrového mléka

  • ISBN

    978-80-7305-764-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    36-40

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    22. 10. 2015

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku