Rizika konzumace sušeného mléka z pohledu výskytu stafylokokových enterotoxinů typu A
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873552" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873552 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Rizika konzumace sušeného mléka z pohledu výskytu stafylokokových enterotoxinů typu A
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo zjištění schopnosti růstu S. aureus v sušeném mléce. Detekce S. aureus byla prováděna dle platné ČSN za použití Baird-Parker agaru. Přítomnost stafylokokových enterotoxinu byla zjišťována za pomocí enzymové imunofluorescenční metody ELFAza použití automatizovaného přístroje miniVIDAS(R) (BioMérieux, Macyl'Etoile, Freance). Byly hodnoceny teploty nevhodného skladování sušeného mléka (4 o C, 15 o C, 25 o C). V rámci naší studie nebyly stafylokokové enterotoxiny detekovány při teplotě 4 oC a 15 o C. Naše výsledky potvrzují význam chladícího řetězce.
Název v anglickém jazyce
Risks of consuming milk powder in terms of incidence of staphylococcal enterotoxin type A
Popis výsledku anglicky
In dry milk was inoculated with a strain of Staphylococcus aureus. Growth of S. aureus was detected, by plate method on Baird-Parker and staphylococcal enterotoxin A production was tested by enzyme-linked immunofluorescent assai (ELFA). An automated miniVIDAS(R) instrument (BioMérieux, Macyl'Etoile, Freance) was used for this purpose. The influence ofinappropriate storage conditions (4 oC, 15 oC, 25 oC) and milk on growth of S. aureus were evaluated. Results of the model experiments linked the dependence of S. aureus multiplication and subsequent production of staphylococcal enterotoxins to the serafe temperature. In milk stored at 4oC and 15 oC, no enterotoxin production was detected during the entire storage period. Our study results underscore the importace of cold chain maintainance from production through the detail sale to insure dairy product safety.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník z odborného semináře Jakost a zdravotní nezávadnost syrového mléka
ISBN
978-80-7305-764-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
36-40
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
22. 10. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—