Relationship between sushi ingredients portions and nutritional status of nigiri sushi prepared with different seafoods
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873601" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873601 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Relationship between sushi ingredients portions and nutritional status of nigiri sushi prepared with different seafoods
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this study was to establish portions of ingredients in nigiri sushi and crude protein content. The research was carried out by using 108 pieces of nigiri sushi prepared with salmon (Salmo salar), tuna (Thunnus obesus) and shrimp (Penaeus vannamei). The results indicate that the highest portion of seafood was in nigiri tuna (37.48 +- 3.79 %), while the highest portion of rice was in nigiri shrimp (79.72 +- 6.19 %). As expected, nutrition composition of nigiri sushi is highly influenced by rice/seafood ratio, and due to the highest portion of fish nigiri tuna had the highest protein content (104.14 +- 16.77 g/kg). The research emphasized that it is not easy to make standardized nigiri sushi with same rice/wasabi/seafood ratio.
Název v anglickém jazyce
Relationship between sushi ingredients portions and nutritional status of nigiri sushi prepared with different seafoods
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to establish portions of ingredients in nigiri sushi and crude protein content. The research was carried out by using 108 pieces of nigiri sushi prepared with salmon (Salmo salar), tuna (Thunnus obesus) and shrimp (Penaeus vannamei). The results indicate that the highest portion of seafood was in nigiri tuna (37.48 +- 3.79 %), while the highest portion of rice was in nigiri shrimp (79.72 +- 6.19 %). As expected, nutrition composition of nigiri sushi is highly influenced by rice/seafood ratio, and due to the highest portion of fish nigiri tuna had the highest protein content (104.14 +- 16.77 g/kg). The research emphasized that it is not easy to make standardized nigiri sushi with same rice/wasabi/seafood ratio.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2015
ISBN
978-80-7509-219-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
86-92
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
4. 3. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—