Bakterie mléčného kvašení z pohledu bezpečnosti a kvality masa a masných výrobků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873604" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873604 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Bakterie mléčného kvašení z pohledu bezpečnosti a kvality masa a masných výrobků
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem studie byla mikrobiální analýza jednotlivých technologických operací v průběhu průmyslové produkce dušených šunek se zaměřením na bakterie mléčného kvašení (BMK). Celkem bylo odebráno a následně analyzováno 215 vzorků. Tepelné opracování způsobilosnížení počtu BMK z 4,0 - 5,0 log KTJ.g-1 na prakticky nulovou hodnotu. Během skladování hotových výrobků se však populace BMK zvýšila. Hodnota 7,0 log KTJ.g-1 v krájených a balených šunkách byla dosažena po 3 (experiment I) nebo 2 týdnech (experiment II). Ve vzorcích po tepelném opracování se nejčastěji podařilo prokázat rod Leuconostoc (Leuc. carnosum, Leuc. mesenteroides a Leuc. gelidum).
Název v anglickém jazyce
Lactic acid bacteria from the meat safety and meat quality perspective
Popis výsledku anglicky
The aim of this study is microbiological analysis of individual technological operations during the industrial production of cooked hams, focusing on lactic acid bacteria (LAB). A total of 215 samples were taken and subsequently tested. A reduction to the number of LAB from 4.0 - 5.0 log CFU/g of meat to a value of practically zero occurred during the thermal processing. The LAB population increased during storage of the finished products. A level of 7.0 log CFU/g was reached in slices of ham in the modified atmosphere after three (Experiment I) or two (Experiment II) weeks of storage, respectively. LAB of the genera Leuconostoc (Leuc. carnosum, Leuc. mesenteroides and Leuc. gelidum) occurred most frequently in samples of cooked ham after thermal processing.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek a posterů Hygiena a technologie potravin XLV. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-762-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
17-20
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
14. 10. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—