Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vlastnosti Staphylococcus aureus ze syrového kravského mléka

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873623" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873623 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vlastnosti Staphylococcus aureus ze syrového kravského mléka

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této studie je monitoring mikrobiologické kvality syrového kravského mléka. V roce 2012-2014 docházelo k odběrům syrového mléka na 40 farmách na území České republiky. Celkem tak bylo odebráno 233 vzorků syrového kravského mléka. Studie se zaměřila na výskyt koagulázopozitivních Staphylococcus aureus. S. aureus byl detekován v 79 (33,9%) vzorcích syrového kravského mléka. Jednotlivé izoláty byly dále sledovány na možnou mikrobiální rezistenci a docházelo ke sledování výskytu methicilin rezistentních S. aureus (MRSA). V naši studii bylo 22,1% izolátu rezistentních alespoň k jedné ze sledovaných antimikrobiálních látek. Byly detekovány 4 (4,2%) izoláty MRSA ze čtyř (10%) farem. Přítomnost toxigenity byla zjištěna u 40% izolátů. Výsledky této studie potvrzují přítomnost S. aureus v syrovém kravském mléce. Informace o nebezpečí konzumace syrového mléka by měla být rozšířena na širokou veřejnost.

  • Název v anglickém jazyce

    Characteristic of Staphylococcus aureus from raw cow's milk

  • Popis výsledku anglicky

    This study was focused to map the occurrence of bacteriological risks in raw cow's milk. In total, 233 samples of bulk tank milk from 40 farms were collected and investigated in 2012 - 2014 in the Czech Republic. The occurrence of the coagulase-positive staphylococci (Staphylococcus aureus) was observed. S. aureus was detected in 79 samples (33.9%) of raw cow's milk. The further examination of obtained S. aureus involved antimicrobial susceptibility, resistance to oxacillin (methicillin) in S. aureus (MRSA) and detection of enterotoxin encoding genes. In our study, only 22.1% of the investigated isolates of Staphylococcus aureus were resistant to at least one antimicrobial agent. A total of 4 (4.2%) MRSA isolates were obtained from 4 (10%) different farms. The presence of toxigenic strains of S. aureus was detected in 40%. The results of this study confirm the presence of S. aureus in raw milk. Information on public health hazards associated with the consumption of raw milk should be extended to the potential consumers and drinking of untreated raw milk should be avoided.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2015

  • ISBN

    978-80-7509-219-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    71-77

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    4. 3. 2015

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku