Vlastnosti Staphylococcus aureus ze syrového kravského mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873623" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873623 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vlastnosti Staphylococcus aureus ze syrového kravského mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této studie je monitoring mikrobiologické kvality syrového kravského mléka. V roce 2012-2014 docházelo k odběrům syrového mléka na 40 farmách na území České republiky. Celkem tak bylo odebráno 233 vzorků syrového kravského mléka. Studie se zaměřila na výskyt koagulázopozitivních Staphylococcus aureus. S. aureus byl detekován v 79 (33,9%) vzorcích syrového kravského mléka. Jednotlivé izoláty byly dále sledovány na možnou mikrobiální rezistenci a docházelo ke sledování výskytu methicilin rezistentních S. aureus (MRSA). V naši studii bylo 22,1% izolátu rezistentních alespoň k jedné ze sledovaných antimikrobiálních látek. Byly detekovány 4 (4,2%) izoláty MRSA ze čtyř (10%) farem. Přítomnost toxigenity byla zjištěna u 40% izolátů. Výsledky této studie potvrzují přítomnost S. aureus v syrovém kravském mléce. Informace o nebezpečí konzumace syrového mléka by měla být rozšířena na širokou veřejnost.
Název v anglickém jazyce
Characteristic of Staphylococcus aureus from raw cow's milk
Popis výsledku anglicky
This study was focused to map the occurrence of bacteriological risks in raw cow's milk. In total, 233 samples of bulk tank milk from 40 farms were collected and investigated in 2012 - 2014 in the Czech Republic. The occurrence of the coagulase-positive staphylococci (Staphylococcus aureus) was observed. S. aureus was detected in 79 samples (33.9%) of raw cow's milk. The further examination of obtained S. aureus involved antimicrobial susceptibility, resistance to oxacillin (methicillin) in S. aureus (MRSA) and detection of enterotoxin encoding genes. In our study, only 22.1% of the investigated isolates of Staphylococcus aureus were resistant to at least one antimicrobial agent. A total of 4 (4.2%) MRSA isolates were obtained from 4 (10%) different farms. The presence of toxigenic strains of S. aureus was detected in 40%. The results of this study confirm the presence of S. aureus in raw milk. Information on public health hazards associated with the consumption of raw milk should be extended to the potential consumers and drinking of untreated raw milk should be avoided.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2015
ISBN
978-80-7509-219-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
71-77
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
4. 3. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—