Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Přítomnost a identifikace baktérií Staphylococcus aureus a dalších významných bakteriálních patogenů v syrovém kravském mléce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872150" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872150 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Přítomnost a identifikace baktérií Staphylococcus aureus a dalších významných bakteriálních patogenů v syrovém kravském mléce

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Studie je zaměřena na detekci Staphylococcus aureus a jeho prevalenci ve vzorcích prvovýroby mléka. Z 29 mléčných farem na území České republiky bylo odebráno 127 vzorků, z nichž 67 vzorků syrového kravského mléka a 60 mléčných filtrů. Staphylococcus aureus byl detekován u 24 vzorků, 13 vzorků syrového mléka (10,2 %) a 11 vzorků mléčných filtrů (8,7 %). Odolnost baktérie Staphylococcus aureus k antimikrobiálním látkám byla stanovena u všech izolátů. Ve vzorcích syrového kravského mléka na jedné farmě, byl opakovaně potvrzen výskyt MRSA kmenů. Výsledky této studie poukazuji na častou přítomnost Staphylococcus aureus v syrovém mléce. Z toho vyplývá upozornění pro spotřebitele, kteří by měli skladovat syrové mléko v chladu, jelikož by mohlo vést k množenístafylokoků a k tvorbě termostabilní enterotoxinů.

  • Název v anglickém jazyce

    Presence and identification bacteria Staphylococcus aureus and other important bacterial pathogens in raw cow's milk

  • Popis výsledku anglicky

    This study is focused on the detection of important bacterial pathogens in raw cow?s milk. There were collected 51 samples of raw cow's milk from 22 dairy farms of the Czech Republic in the period from April to December 2012. Presence of bacterium Staphylococcus aureus was confirmed in 25.5% of the analyzed samples. On one dairy farm MRSA has been repeatedly isoleted. Resistence to antimicrobials was performed by microdilution method. Campylobacter spp., Listeria monocytogenes and Salmonella bacteria were not detected.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XXXIV.

  • ISBN

    978-80-8077-334-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    229-231

  • Název nakladatele

    Univerzita veterinárného lekárstva Košice

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

    Štrbské Pleso

  • Datum konání akce

    8. 5. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku