Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Průkaz hrachové bílkoviny v modelových vzorcích z drůbežího masa

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873655" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873655 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Průkaz hrachové bílkoviny v modelových vzorcích z drůbežího masa

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V masném průmyslu se z důvodu snížení ceny výrobků využívají jako náhrady masa rostlinné bílkoviny, z nichž mají některé alergenní. Proto je v současné době snaha nahradit tyto alergeny jinými rostlinnými bílkovinami, které dle legislativy mezi alergenyv současné době nejsou řazeny. Mezi nejčastěji používané patří hrachová bílkovina, která také ale může způsobovat alergické reakce. Tuto bílkovinu lze detekovat různými metodami, mezi které můžeme zařadit i metody mikroskopické. Průkaz je v tomto případězaložen na průkazu charakteristických struktur hrachu. Byly vyšetřeny modelové vzorky z drůbežího masa s přídavkem hrachové mouky a bílkoviny. Vzorky byly zpracovány mikroskopickou metodou a jako nejvhodnější bylo zvoleno barvené PAS Calleja. U obou vzorků byl přídavek prokázán. Pro přesnější výsledek je nutné vytvořit a standardizovat imunohistochemické barvení, aby bylo možné odlišit hrachovou a sójovou bílkovinu, neboť částice těchto bílkovin jsou si velice podobné.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of Pea Protein in Poultry Model Samples

  • Popis výsledku anglicky

    In the meat industry are used for decreasing of products price vegetable proteins, some of it are allergens. Therefore, are making an effort to replace these allergens with other vegetable proteins which are not according to the legislation sorted in allergens list. Among the most commonly used is pea protein, which also may cause allergic reactions. This protein can be detected by various methods, one of them are microscopic methods. Determination is in this case based on determination of characteristic microscopically structures of peas. In experiment were examined poultry model samples with the addition of pea flour and protein. Samples were processed by microscopic method and PAS Calleja staining was chosen as the most suitable. In both samples theaddition was detected. For more precise result, it is necessary create and standardized immunohistochemical staining protocol in order to distinguish pea and soy protein, because the particles of these proteins are very similar.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Zborník prednášok a posterových príspevkov Hygiena Alimentorum XXXVI.

  • ISBN

    978-80-8077-458-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    134-136

  • Název nakladatele

    Univerzita veterinárného lekárstva Košice

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

    Štrbské Pleso

  • Datum konání akce

    13. 5. 2015

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku