Průkaz hrachové bílkoviny v modelových vzorcích z drůbežího masa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873655" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873655 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Průkaz hrachové bílkoviny v modelových vzorcích z drůbežího masa
Popis výsledku v původním jazyce
V masném průmyslu se z důvodu snížení ceny výrobků využívají jako náhrady masa rostlinné bílkoviny, z nichž mají některé alergenní. Proto je v současné době snaha nahradit tyto alergeny jinými rostlinnými bílkovinami, které dle legislativy mezi alergenyv současné době nejsou řazeny. Mezi nejčastěji používané patří hrachová bílkovina, která také ale může způsobovat alergické reakce. Tuto bílkovinu lze detekovat různými metodami, mezi které můžeme zařadit i metody mikroskopické. Průkaz je v tomto případězaložen na průkazu charakteristických struktur hrachu. Byly vyšetřeny modelové vzorky z drůbežího masa s přídavkem hrachové mouky a bílkoviny. Vzorky byly zpracovány mikroskopickou metodou a jako nejvhodnější bylo zvoleno barvené PAS Calleja. U obou vzorků byl přídavek prokázán. Pro přesnější výsledek je nutné vytvořit a standardizovat imunohistochemické barvení, aby bylo možné odlišit hrachovou a sójovou bílkovinu, neboť částice těchto bílkovin jsou si velice podobné.
Název v anglickém jazyce
Determination of Pea Protein in Poultry Model Samples
Popis výsledku anglicky
In the meat industry are used for decreasing of products price vegetable proteins, some of it are allergens. Therefore, are making an effort to replace these allergens with other vegetable proteins which are not according to the legislation sorted in allergens list. Among the most commonly used is pea protein, which also may cause allergic reactions. This protein can be detected by various methods, one of them are microscopic methods. Determination is in this case based on determination of characteristic microscopically structures of peas. In experiment were examined poultry model samples with the addition of pea flour and protein. Samples were processed by microscopic method and PAS Calleja staining was chosen as the most suitable. In both samples theaddition was detected. For more precise result, it is necessary create and standardized immunohistochemical staining protocol in order to distinguish pea and soy protein, because the particles of these proteins are very similar.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zborník prednášok a posterových príspevkov Hygiena Alimentorum XXXVI.
ISBN
978-80-8077-458-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
134-136
Název nakladatele
Univerzita veterinárného lekárstva Košice
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Štrbské Pleso
Datum konání akce
13. 5. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—