Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Charakteristika kmenů Staphylococcus aureus (MRSA a MSSA) izolovaných z potravinového řetězce v České republice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873727" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873727 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Charakteristika kmenů Staphylococcus aureus (MRSA a MSSA) izolovaných z potravinového řetězce v České republice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Staphylococcus aureus je významným humánním i animálním patogenem. Cílem této práce bylo studium vlastností kmenů Staphylococcus aureus (meticilin rezistentních - MRSA a meticilin senzitivních - MSSA) izolovaných z potravinové sítě v České republice. U všech izolátů byly detekovány rezistence k antimikrobiálním látkám pomocí diskové difuzní metody a přítomnost genů kódujících stafylokokové enterotoxiny pomocí PCR. V rámci tohoto souboru MRSA byly charakteristiky monitorovány zvlášť pro sekvenční typ ST398, typický představitel MRSA u potravinových zvířat. Studie zahrnuje 61 kmenů MRSA a 433 kmenů MSSA. Srovnáním obou skupin bylo zjištěno, že kmeny MRSA se vyznačují multirezistencí a MRSA ST398 absencí genů zodpovědných za produkci stafylokokových enterotoxinů.

  • Název v anglickém jazyce

    Characterization of Staphylococcus aureus (MRSA and MSSA) isolated from food chain in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    Staphylococcus aureus is an important human and animal pathogen. The aim of this study was to investigate the properties of strains of Staphylococcus aureus (methicillin resistant S. aureus - MRSA and methicillin-sensitive S. aureus - MSSA) isolated fromthe food chain of Czech Republic. For all isolates was investigated antimicrobial resistance by disk diffusion method and the ability of production staphylococcal enterotoxins by PCR. Within the file MRSA characteristics were monitored separately for sequence type 398 (ST398), which is a typical representative of MRSA in food animals. The study included 61 strains of MRSA and 433 MSSA strains . By comparing the two groups was found that MRSA strains are characterized by multiple resistance and MRSA ST398 absence of genes responsible for the production of staphylococcal enterotoxins.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XVII. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí

  • ISBN

    978-80-7305-758-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    14-16

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    27. 5. 2015

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku