Charakteristika kmenů Staphylococcus aureus (MRSA a MSSA) izolovaných z potravinového řetězce v České republice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873727" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873727 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Charakteristika kmenů Staphylococcus aureus (MRSA a MSSA) izolovaných z potravinového řetězce v České republice
Popis výsledku v původním jazyce
Staphylococcus aureus je významným humánním i animálním patogenem. Cílem této práce bylo studium vlastností kmenů Staphylococcus aureus (meticilin rezistentních - MRSA a meticilin senzitivních - MSSA) izolovaných z potravinové sítě v České republice. U všech izolátů byly detekovány rezistence k antimikrobiálním látkám pomocí diskové difuzní metody a přítomnost genů kódujících stafylokokové enterotoxiny pomocí PCR. V rámci tohoto souboru MRSA byly charakteristiky monitorovány zvlášť pro sekvenční typ ST398, typický představitel MRSA u potravinových zvířat. Studie zahrnuje 61 kmenů MRSA a 433 kmenů MSSA. Srovnáním obou skupin bylo zjištěno, že kmeny MRSA se vyznačují multirezistencí a MRSA ST398 absencí genů zodpovědných za produkci stafylokokových enterotoxinů.
Název v anglickém jazyce
Characterization of Staphylococcus aureus (MRSA and MSSA) isolated from food chain in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
Staphylococcus aureus is an important human and animal pathogen. The aim of this study was to investigate the properties of strains of Staphylococcus aureus (methicillin resistant S. aureus - MRSA and methicillin-sensitive S. aureus - MSSA) isolated fromthe food chain of Czech Republic. For all isolates was investigated antimicrobial resistance by disk diffusion method and the ability of production staphylococcal enterotoxins by PCR. Within the file MRSA characteristics were monitored separately for sequence type 398 (ST398), which is a typical representative of MRSA in food animals. The study included 61 strains of MRSA and 433 MSSA strains . By comparing the two groups was found that MRSA strains are characterized by multiple resistance and MRSA ST398 absence of genes responsible for the production of staphylococcal enterotoxins.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XVII. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-758-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
14-16
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
27. 5. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—