Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení růstu Yersinia enterocolitica v pasterovaném kravském a kozím mléce v závislosti na skladovacích podmínkách

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873736" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873736 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení růstu Yersinia enterocolitica v pasterovaném kravském a kozím mléce v závislosti na skladovacích podmínkách

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem uvedené studie bylo sledování růstu Yersinia enterocolitica (biovar 4, serovar O:3) v pasterovaném kravském a kozím mléce při teplotě 8 a 24 oC. Počet Y. enterocolitica byl stanoven plotnovou metodou na CIN agaru (30 oC, 48 hodin). Pasterované kozímléko je vhodným médiem pro růst Y. enterocolitica při obou skladovacích teplotách, dosažené maximální počty se lišily pouze minimálně. Počáteční koncentrace inokula ani druh mléka neměly na intenzitu pomnožení zásadní vliv. Při výchozí koncentraci 101KTJ?ml-1 a teplotě skladování 8 oC bylo dosaženo minimální infekční dávky po necelých 4 dnech skladování, při výchozí koncentraci 103 KTJ?ml-1 během 48 hodin. Při teplotě 24 oC byla minimální infekční dávka dosažena vždy do 24 hodin. Pro zajištění bezpečnosti pasterovaného mléka je proto velmi důležité zabránit sekundární kontaminaci mléka po tepelném ošetření.

  • Název v anglickém jazyce

    Assessment of Growth of Yersinia enterocolitica in Pasteurized Cow's and Goat's Milk Depending on Storage Conditions

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to evaluate the growth of Yersinia enterocolitica (biovar 4, serovar O:3) in pasteurized cow's and goat's milk at 8 and 24oC. Count of Y. enterocolitica was determined by plating method on CIN agar (30oC, 48 hours). The growth ofY. enterocolitica in pasteurized milk was very well at both storage temperatures and maximum counts differed only minimally. The initial concentration of inoculum or type of milk did not have major impact on the multiplication intensity. At the startingconcentration of 101 CFU?ml-1 and storage temperature 8 oC the minimum infectious dose was reached after about 4 days of storage, at 103 CFU?ml-1 after about 48 hours. At 24oC the minimum infectious dose was achieved within 24 hours. To ensure the safety of pasteurized milk therefore is very important to avoid secondary contamination of milk after heat treatment.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy - Zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    26

  • Číslo periodika v rámci svazku

    152

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    12-15

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus