Hodnocení růstu Yersinia enterocolitica v pasterovaném kravském a kozím mléce v závislosti na skladovacích podmínkách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873736" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873736 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení růstu Yersinia enterocolitica v pasterovaném kravském a kozím mléce v závislosti na skladovacích podmínkách
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem uvedené studie bylo sledování růstu Yersinia enterocolitica (biovar 4, serovar O:3) v pasterovaném kravském a kozím mléce při teplotě 8 a 24 oC. Počet Y. enterocolitica byl stanoven plotnovou metodou na CIN agaru (30 oC, 48 hodin). Pasterované kozímléko je vhodným médiem pro růst Y. enterocolitica při obou skladovacích teplotách, dosažené maximální počty se lišily pouze minimálně. Počáteční koncentrace inokula ani druh mléka neměly na intenzitu pomnožení zásadní vliv. Při výchozí koncentraci 101KTJ?ml-1 a teplotě skladování 8 oC bylo dosaženo minimální infekční dávky po necelých 4 dnech skladování, při výchozí koncentraci 103 KTJ?ml-1 během 48 hodin. Při teplotě 24 oC byla minimální infekční dávka dosažena vždy do 24 hodin. Pro zajištění bezpečnosti pasterovaného mléka je proto velmi důležité zabránit sekundární kontaminaci mléka po tepelném ošetření.
Název v anglickém jazyce
Assessment of Growth of Yersinia enterocolitica in Pasteurized Cow's and Goat's Milk Depending on Storage Conditions
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to evaluate the growth of Yersinia enterocolitica (biovar 4, serovar O:3) in pasteurized cow's and goat's milk at 8 and 24oC. Count of Y. enterocolitica was determined by plating method on CIN agar (30oC, 48 hours). The growth ofY. enterocolitica in pasteurized milk was very well at both storage temperatures and maximum counts differed only minimally. The initial concentration of inoculum or type of milk did not have major impact on the multiplication intensity. At the startingconcentration of 101 CFU?ml-1 and storage temperature 8 oC the minimum infectious dose was reached after about 4 days of storage, at 103 CFU?ml-1 after about 48 hours. At 24oC the minimum infectious dose was achieved within 24 hours. To ensure the safety of pasteurized milk therefore is very important to avoid secondary contamination of milk after heat treatment.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
26
Číslo periodika v rámci svazku
152
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
12-15
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—