Sledování vlivu skladovacích podmínek na růst Yersinia enterocolitica v pasterovaném kozím mléce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873738" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873738 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sledování vlivu skladovacích podmínek na růst Yersinia enterocolitica v pasterovaném kozím mléce
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem studie bylo sledování růstu Yersinia enterocolitica v pasterovaném kozím mléce při teplotě 8 a 24 oC. Počet Y. enterocolitica byl stanoven plotnovou metodou na SSDC a CIN agaru (30 oC, 48 hodin). Pasterované kozí mléko je vhodným médiem pro růst Y.enterocolitica při obou skladovacích teplotách, dosažené maximální počty se lišily pouze minimálně. Počáteční koncentrace inokula neměla na intenzitu pomnožení zásadní vliv. Minimální infekční dávky bylo dosaženo při 8 oC a výchozí koncentraci 101 KTJDOT OPERATOR ml-1 po necelých 4 dnech skladování, při výchozí koncentraci 103 KTJDOT OPERATOR ml-1 během 48 hodin. Při teplotě 24 oC byla minimální infekční dávka dosažena vždy do 24 hodin. Pro zajištění bezpečnosti pasterovaného mléka je velmi důležitézabránit sekundární kontaminaci mléka po tepelném ošetření.
Název v anglickém jazyce
Monitoring the Impact of Storage Conditions on Growth of Yersinia enterocolitica in Pasteurized Goat's Milk
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to evaluate the growth of Yersinia enterocolitica in pasteurized goat's milk at 8 and 24oC. Count of Y. enterocolitica was determined by plating method on both SSDC and CIN agar (30oC, 48 hours). The growth of Y. enterocolitica in pasteurized milk was very well at both storage temperatures and maximum counts differed only minimally. The initial concentration of inoculum did not have major impact on the multiplication intensity. The minimum infectious dose at 8oC and the startingconcentration of 101 CFUDOT OPERATOR ml-1 was reached after about 4 days of storage and of 103 CFUDOT OPERATOR ml-1 after about 48 hours. At 24oC the minimum infectious dose was achieved within 24 hours. To ensure the safety of pasteurized milk therefore is very important to avoid secondary contamination of milk after heat treatment.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek a posterů Hygiena a technologie potravin XLV. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-762-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
87-91
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
14. 10. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—