Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sledování vlivu skladovacích podmínek na růst Yersinia enterocolitica v pasterovaném kozím mléce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873738" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873738 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Sledování vlivu skladovacích podmínek na růst Yersinia enterocolitica v pasterovaném kozím mléce

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem studie bylo sledování růstu Yersinia enterocolitica v pasterovaném kozím mléce při teplotě 8 a 24 oC. Počet Y. enterocolitica byl stanoven plotnovou metodou na SSDC a CIN agaru (30 oC, 48 hodin). Pasterované kozí mléko je vhodným médiem pro růst Y.enterocolitica při obou skladovacích teplotách, dosažené maximální počty se lišily pouze minimálně. Počáteční koncentrace inokula neměla na intenzitu pomnožení zásadní vliv. Minimální infekční dávky bylo dosaženo při 8 oC a výchozí koncentraci 101 KTJDOT OPERATOR  ml-1 po necelých 4 dnech skladování, při výchozí koncentraci 103 KTJDOT OPERATOR  ml-1 během 48 hodin. Při teplotě 24 oC byla minimální infekční dávka dosažena vždy do 24 hodin. Pro zajištění bezpečnosti pasterovaného mléka je velmi důležitézabránit sekundární kontaminaci mléka po tepelném ošetření.

  • Název v anglickém jazyce

    Monitoring the Impact of Storage Conditions on Growth of Yersinia enterocolitica in Pasteurized Goat's Milk

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to evaluate the growth of Yersinia enterocolitica in pasteurized goat's milk at 8 and 24oC. Count of Y. enterocolitica was determined by plating method on both SSDC and CIN agar (30oC, 48 hours). The growth of Y. enterocolitica in pasteurized milk was very well at both storage temperatures and maximum counts differed only minimally. The initial concentration of inoculum did not have major impact on the multiplication intensity. The minimum infectious dose at 8oC and the startingconcentration of 101 CFUDOT OPERATOR  ml-1 was reached after about 4 days of storage and of 103 CFUDOT OPERATOR  ml-1 after about 48 hours. At 24oC the minimum infectious dose was achieved within 24 hours. To ensure the safety of pasteurized milk therefore is very important to avoid secondary contamination of milk after heat treatment.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník přednášek a posterů Hygiena a technologie potravin XLV. Lenfeldovy a Höklovy dny

  • ISBN

    978-80-7305-762-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    87-91

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    14. 10. 2015

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku