Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Milk powder risk assessment with Staphylococcus aureus toxigenic strains

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43875533" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43875533 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2016.07.007" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2016.07.007</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2016.07.007" target="_blank" >10.1016/j.foodcont.2016.07.007</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Milk powder risk assessment with Staphylococcus aureus toxigenic strains

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Staphylococcus aureus is the causative agent of staphylococcal enterotoxicosis foodborne illness. Milk powder and whey powder are at risk of contamination by coagulase-positive staphylococci, which reflects the requirement for microbiological examination of foods listed in Regulation (EC) 2073/2005, as amended. Microbiological criteria for coagulase-positive staphylococci are up to 101-102 cfu g-1. This study evaluates the possibility of survival and growth of S. aureus in milk powder after its reconstitution. Powdered milk was inoculated with 102 and 105 cfu g-1 of toxigenic strains of S. aureus and then stored as reconstituted milk for 48 h at 4, 15, and 25 °C. Staphylococcal growth and production of staphylococcal enterotoxins A, B, and C (SEA, SEB, and SEC) was regularly detected during the 48 h storage period. With inoculation of S. aureus high counts at 25 °C, the production of staphylococcal enterotoxins (SEs) was detected as early as after 7 (SEB) or 8 (SEA) hours of storage; at 15 °C as early as after 48 h (SEA, SEB). With inoculation of low counts of S. aureus (complying with legislative requirements) only at 25 °C, SEs production was detected after 24 (SEA, SEB) or 48 (SEA, SEB, SEC) hours. Model experiments evaluated SEs consumer risk resulting from extended storage of reconstituted milk at improper temperatures

  • Název v anglickém jazyce

    Milk powder risk assessment with Staphylococcus aureus toxigenic strains

  • Popis výsledku anglicky

    Staphylococcus aureus is the causative agent of staphylococcal enterotoxicosis foodborne illness. Milk powder and whey powder are at risk of contamination by coagulase-positive staphylococci, which reflects the requirement for microbiological examination of foods listed in Regulation (EC) 2073/2005, as amended. Microbiological criteria for coagulase-positive staphylococci are up to 101-102 cfu g-1. This study evaluates the possibility of survival and growth of S. aureus in milk powder after its reconstitution. Powdered milk was inoculated with 102 and 105 cfu g-1 of toxigenic strains of S. aureus and then stored as reconstituted milk for 48 h at 4, 15, and 25 °C. Staphylococcal growth and production of staphylococcal enterotoxins A, B, and C (SEA, SEB, and SEC) was regularly detected during the 48 h storage period. With inoculation of S. aureus high counts at 25 °C, the production of staphylococcal enterotoxins (SEs) was detected as early as after 7 (SEB) or 8 (SEA) hours of storage; at 15 °C as early as after 48 h (SEA, SEB). With inoculation of low counts of S. aureus (complying with legislative requirements) only at 25 °C, SEs production was detected after 24 (SEA, SEB) or 48 (SEA, SEB, SEC) hours. Model experiments evaluated SEs consumer risk resulting from extended storage of reconstituted milk at improper temperatures

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Control

  • ISSN

    0956-7135

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    73

  • Číslo periodika v rámci svazku

    SI

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    2-7

  • Kód UT WoS článku

    000390636300002

  • EID výsledku v databázi Scopus