Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Milk powder risk assessment with staphylococcus aureus toxigenic strains

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14110%2F17%3A00096205" target="_blank" >RIV/00216224:14110/17:00096205 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2016.07.007" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2016.07.007</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2016.07.007" target="_blank" >10.1016/j.foodcont.2016.07.007</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Milk powder risk assessment with staphylococcus aureus toxigenic strains

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Staphylococcus aureus is the causative agent of staphylococcal enterotoxicosis foodborne illnesS. Milk powder and whey powder are at risk of contamination by coagulase-positive staphylococci, which reflects the requirement for microbiological examination of foods listed in Regulation (EC) 2073/2005, as amended. Microbiological criteria for coagulase-positive staphylococci are up to 10(1)-10(2) cfu g(-1). This study evaluates the possibility of survival and growth of S. aureus in milk powder after its reconstitution. Powdered milk was inoculated with 10(2) and 10(5) cfu g(-1) of toxigenic strains of S. aureus and then stored as reconstituted milk for 48 h at 4,15, and 25 degrees C. Staphylococcal growth and production of staphylococcal enterotoxins A, B, and C (SEA, SEB, and SEC) was regularly detected during the 48 h storage period. With inoculation of S. aureus high counts at 25 degrees C, the production of staphylococcal enterotoxins (SEs) was detected as early as after 7 (SEB) or 8 (SEA) hours of storage; at 15 degrees C as early as after 48 h (SEA, SEB). With inoculation of low counts of S. aureus (complying with legislative requirements) only at 25 degrees C, SEs production was detected after 24 (SEA, SEB) or 48 (SEA, SEB, SEC) hours. Model experiments evaluated SEs consumer risk resulting from extended storage of reconstituted milk at improper temperatures. (C) 2016 Elsevier Ltd. All rights reserved.

  • Název v anglickém jazyce

    Milk powder risk assessment with staphylococcus aureus toxigenic strains

  • Popis výsledku anglicky

    Staphylococcus aureus is the causative agent of staphylococcal enterotoxicosis foodborne illnesS. Milk powder and whey powder are at risk of contamination by coagulase-positive staphylococci, which reflects the requirement for microbiological examination of foods listed in Regulation (EC) 2073/2005, as amended. Microbiological criteria for coagulase-positive staphylococci are up to 10(1)-10(2) cfu g(-1). This study evaluates the possibility of survival and growth of S. aureus in milk powder after its reconstitution. Powdered milk was inoculated with 10(2) and 10(5) cfu g(-1) of toxigenic strains of S. aureus and then stored as reconstituted milk for 48 h at 4,15, and 25 degrees C. Staphylococcal growth and production of staphylococcal enterotoxins A, B, and C (SEA, SEB, and SEC) was regularly detected during the 48 h storage period. With inoculation of S. aureus high counts at 25 degrees C, the production of staphylococcal enterotoxins (SEs) was detected as early as after 7 (SEB) or 8 (SEA) hours of storage; at 15 degrees C as early as after 48 h (SEA, SEB). With inoculation of low counts of S. aureus (complying with legislative requirements) only at 25 degrees C, SEs production was detected after 24 (SEA, SEB) or 48 (SEA, SEB, SEC) hours. Model experiments evaluated SEs consumer risk resulting from extended storage of reconstituted milk at improper temperatures. (C) 2016 Elsevier Ltd. All rights reserved.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30308 - Nutrition, Dietetics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    29th International Conference of the European-Federation-of-Food-Science-and-Technology (EFFoST)

  • ISBN

  • ISSN

    0956-7135

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    2-7

  • Název nakladatele

    Elsevier Science Ltd

  • Místo vydání

    Oxford

  • Místo konání akce

    Athens

  • Datum konání akce

    1. 1. 2015

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku

    000390636300002