Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Porovnání nutriční hodnoty proteinů u tří odrůd lupinových semen

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873772" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873772 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Porovnání nutriční hodnoty proteinů u tří odrůd lupinových semen

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo porovnání kvality proteinu, hodnoceno na základě obsahu jednotlivých aminokyselin (AA). Předmětem našeho zájmu bylo srovnání zastoupení jednotlivých AA v lupinovém proteinu semen tří odrůd AMIGA, DIETA a ZULIKA patřící do skupiny bílých odrůd (Lupinus albus), pěstovaných na Školním zemědělském podniku Nový Jičín VFU Brno. Každá z odrůd byla pěstována na rozloze zhruba 10 ha ve stejných půdních a klimatických podmínkách. V práci jsou uvedeny výsledky aminoanalýzy, v rámci které byly sledovány níže uvedené AA: kyselina asparágová (Asp), threonin (Thre), serin (Ser), kyselina glutamová (Glu), prolin (Pro), glycin (Gly), alanin (Ala), valin (Val), methionin (Met), isoleucin (Ile), leucin (Leu), tyrosin (Tyr), phenylalanin (Phe), histidin (His), lysin (Lys) a arginin (Arg).

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of nutritional value of proteins from three lupin seed varieties

  • Popis výsledku anglicky

    The objective of the study was to compare the quality of proteins, evaluated based on the content of individual amino acids (AA). We focused on the comparison of the proportion of individual AA in the protein from seeds of three white lupin varieties, AMIGA, DIETA and ZULIKA (Lupinus albus), grown at the Nový Jičín university farm of the Veterinary and Pharmaceutical University Brno. Each variety was grown on an area of about 10 ha, under the identical soil and climate conditions. In the study, we present the results of amino acid analysis, namely the content of aspartic acid (Asp), threonine (Thre), serine (Ser), glutamic acid (Glu), proline (Pro), glycine (Gly), alanine (Ala), valine (Val), methionine (Met), isoleucine (Ile), leucine (Leu), tyrosine (Tyr), phenylalanine (Phe), histidine (His), lysine (Lys) and arginine (Arg).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510136" target="_blank" >QJ1510136: Optimalizace proteinové výživy monogastrických zvířat na bázi odrůd semen lupiny bílé (Lupinus albus)</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XI. Kábrtovy dietetické dny. Konference s mezinárodní účastí o bezpečnosti a produkční účinnosti krmiv

  • ISBN

    978-80-263-0901-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    178-182

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    14. 5. 2015

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku