Porovnání nutriční hodnoty proteinů u tří odrůd lupinových semen
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873772" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873772 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Porovnání nutriční hodnoty proteinů u tří odrůd lupinových semen
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo porovnání kvality proteinu, hodnoceno na základě obsahu jednotlivých aminokyselin (AA). Předmětem našeho zájmu bylo srovnání zastoupení jednotlivých AA v lupinovém proteinu semen tří odrůd AMIGA, DIETA a ZULIKA patřící do skupiny bílých odrůd (Lupinus albus), pěstovaných na Školním zemědělském podniku Nový Jičín VFU Brno. Každá z odrůd byla pěstována na rozloze zhruba 10 ha ve stejných půdních a klimatických podmínkách. V práci jsou uvedeny výsledky aminoanalýzy, v rámci které byly sledovány níže uvedené AA: kyselina asparágová (Asp), threonin (Thre), serin (Ser), kyselina glutamová (Glu), prolin (Pro), glycin (Gly), alanin (Ala), valin (Val), methionin (Met), isoleucin (Ile), leucin (Leu), tyrosin (Tyr), phenylalanin (Phe), histidin (His), lysin (Lys) a arginin (Arg).
Název v anglickém jazyce
Comparison of nutritional value of proteins from three lupin seed varieties
Popis výsledku anglicky
The objective of the study was to compare the quality of proteins, evaluated based on the content of individual amino acids (AA). We focused on the comparison of the proportion of individual AA in the protein from seeds of three white lupin varieties, AMIGA, DIETA and ZULIKA (Lupinus albus), grown at the Nový Jičín university farm of the Veterinary and Pharmaceutical University Brno. Each variety was grown on an area of about 10 ha, under the identical soil and climate conditions. In the study, we present the results of amino acid analysis, namely the content of aspartic acid (Asp), threonine (Thre), serine (Ser), glutamic acid (Glu), proline (Pro), glycine (Gly), alanine (Ala), valine (Val), methionine (Met), isoleucine (Ile), leucine (Leu), tyrosine (Tyr), phenylalanine (Phe), histidine (His), lysine (Lys) and arginine (Arg).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510136" target="_blank" >QJ1510136: Optimalizace proteinové výživy monogastrických zvířat na bázi odrůd semen lupiny bílé (Lupinus albus)</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XI. Kábrtovy dietetické dny. Konference s mezinárodní účastí o bezpečnosti a produkční účinnosti krmiv
ISBN
978-80-263-0901-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
178-182
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
14. 5. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—