Kvalita proteinu semen tří odrůd rodu Lupinus
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872307" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872307 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita proteinu semen tří odrůd rodu Lupinus
Popis výsledku v původním jazyce
V práci se zabýváme stanovením základních aminokyselin v semenu, jádru (děloze) a slupce u tří odrůd rodu Lupinus, vypěstovaných v roce 2012 na ŠZP Nový Jičín VFU Brno. Jde o odrůdu Boregine (úzkolistá), Dieta (bílá) a Dukát (žlutá). Jednotlivé odrůdy selišily zejména celkovým obsahem aminokyselin. Nejnižší obsah součtu AA 294,49 g.kg-1 vykazovala semena odrůdy Boregine, vyšší 365,50 g.kg-1 vykazovala semena odrůdy Dieta a nejvyšší 401,00 g.kg-1 vykazovala semena odrůdy Dukát. Odslupkováním se získá produkt (jádro) s vysokým obsahem aminokyselin, a to u odrůdy Boregine 414,19 g.kg-1, u odrůdy Dieta 478,83 g.kg-1 a u odrůdy Dukát 532,10 g.kg-1, to je v průměru v uvedeném pořadí odrůd o 40 %, o 30 % a o 32 % s vyšší hodnotou ve srovnání se semenem. U sledovaných odrůd se v jádře, zvýšil obsah jednotlivých AA u odrůdy Boregine od 32 % do 51 %, u odrůdy Dieta od 23 % do 35 % a u odrůdy Dukát od 26 % do 49 % (Pro).
Název v anglickém jazyce
Quality of protein in seeds of three varieties of Lupinus
Popis výsledku anglicky
The work deals with specification of basic amino acids in the seed, in the core (uterus) and in the skin of three varieties of Lupinus sp., grown in 2012 at the university farm in Nový Jičín, University of Veterinary Medicine and Pharmacology in Brno. The varieties include Boregine (narrow-leaved), Dieta (white) and Dukát (yellow). The individual varieties mainly varied in the total amino acid levels. The lowest level of the sum of AA 294.49 g.kg-1 was shown by the seeds of the Boregine variety, a higher level, 365.50 g.kg-1, was shown by the seeds of the Dieta variety and the highest level of 401.00 g.kg-1 was shown by the seeds of the Dukát variety. Peeling results in the product (the core) with high amino acid levels, amounting to 414.19 g.kg-1 forthe Boregine variety, 478.83 g.kg-1 for the Dieta variety and 532.10 g.kg-1 for the Dukát variety, which is 40 %, 30 % and 32 % higher in comparison to the seed, respectively. In the case of the monitored varieties the individual AA level
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník X. Kábrtovy dietetické dny
ISBN
978-80-263-0365-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
62-66
Název nakladatele
Tribun EU s.r.o.
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
25. 4. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—