Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvalita proteinu semen tří odrůd rodu Lupinus

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872307" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872307 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvalita proteinu semen tří odrůd rodu Lupinus

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V práci se zabýváme stanovením základních aminokyselin v semenu, jádru (děloze) a slupce u tří odrůd rodu Lupinus, vypěstovaných v roce 2012 na ŠZP Nový Jičín VFU Brno. Jde o odrůdu Boregine (úzkolistá), Dieta (bílá) a Dukát (žlutá). Jednotlivé odrůdy selišily zejména celkovým obsahem aminokyselin. Nejnižší obsah součtu AA 294,49 g.kg-1 vykazovala semena odrůdy Boregine, vyšší 365,50 g.kg-1 vykazovala semena odrůdy Dieta a nejvyšší 401,00 g.kg-1 vykazovala semena odrůdy Dukát. Odslupkováním se získá produkt (jádro) s vysokým obsahem aminokyselin, a to u odrůdy Boregine 414,19 g.kg-1, u odrůdy Dieta 478,83 g.kg-1 a u odrůdy Dukát 532,10 g.kg-1, to je v průměru v uvedeném pořadí odrůd o 40 %, o 30 % a o 32 % s vyšší hodnotou ve srovnání se semenem. U sledovaných odrůd se v jádře, zvýšil obsah jednotlivých AA u odrůdy Boregine od 32 % do 51 %, u odrůdy Dieta od 23 % do 35 % a u odrůdy Dukát od 26 % do 49 % (Pro).

  • Název v anglickém jazyce

    Quality of protein in seeds of three varieties of Lupinus

  • Popis výsledku anglicky

    The work deals with specification of basic amino acids in the seed, in the core (uterus) and in the skin of three varieties of Lupinus sp., grown in 2012 at the university farm in Nový Jičín, University of Veterinary Medicine and Pharmacology in Brno. The varieties include Boregine (narrow-leaved), Dieta (white) and Dukát (yellow). The individual varieties mainly varied in the total amino acid levels. The lowest level of the sum of AA 294.49 g.kg-1 was shown by the seeds of the Boregine variety, a higher level, 365.50 g.kg-1, was shown by the seeds of the Dieta variety and the highest level of 401.00 g.kg-1 was shown by the seeds of the Dukát variety. Peeling results in the product (the core) with high amino acid levels, amounting to 414.19 g.kg-1 forthe Boregine variety, 478.83 g.kg-1 for the Dieta variety and 532.10 g.kg-1 for the Dukát variety, which is 40 %, 30 % and 32 % higher in comparison to the seed, respectively. In the case of the monitored varieties the individual AA level

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník X. Kábrtovy dietetické dny

  • ISBN

    978-80-263-0365-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    62-66

  • Název nakladatele

    Tribun EU s.r.o.

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    25. 4. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku