Vliv odslupkovaných lupinových semen na zvýšení nutriční hodnoty proteinu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F08%3A00001980" target="_blank" >RIV/62157124:16270/08:00001980 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv odslupkovaných lupinových semen na zvýšení nutriční hodnoty proteinu
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem předložené studie bylo zjistit, jak se kvantitativně, případně kvalitativně, změní kvalita proteinu (obsah aminokyselin) v produktu (jádro), který vznikl odslupkováním semen jednotlivých odrůd rodu Lupinus registrovaných v České republice (AMIGA, APR 82, BOREGINE, BORNAL, BORUTA, LAL, OLEŽKA, PROBOR). Bylo provedeno stanovení hrubého proteinu (N x 6,25) a aminoanalýza 16 základních aminokyselin. Odslupkováním se vysoce průkazně (P <= 0,01) zvýšil obsah hrubého proteinu u sledovaných odrůd v průměru z 358,20 g.kg-1 (semeno) na 461,90 g.kg-1 (jádro), tj. o 23,55 %. U všech sledovaných aminokyselin, vyjma alaninu (Ala), byl vzestup hrubého proteinu v jádře provázen i vysoce průkazným (P <= 0,01) vzestupem jednotlivých aminokyselin.
Název v anglickém jazyce
Effect of dehulled lupin seeds on increase of protein nutritive value
Popis výsledku anglicky
The aim of the paper is to determine both quantitative and qualitative change in protein quality (amino acid content) in the product (kernel) which was the result of dehulling of particular varieties of Lupinus species registered in the Czech Republic (AMIGA, APR 82, BOREGINE, BORNAL, BORUTA, LAL, OLEŽKA, PROBOR). The level of crude protein was determined (N x 6,25) and the analysis of 16 basic amino acids was performed. By dehulling, at a high degree of probability (P <= 0,01), the content of crude protein increased in the varieties observed, increasing on average from 358,20 g.kg-1 (seed) to 461,90 g.kg-1 (kernel), that is by 23,55 %. With all amino acids observed except alanine (Ala), the increase of crude protein values in the kernel was accompanied by highly cogent (P <= 0,01) increase of the values of the particular amino acids.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QG60142" target="_blank" >QG60142: Využití vybraných odrůd lupiny ve výživě hospodářských zvířat</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
sborník Dni výživy a veterinárnej dietetiky VIII.
ISBN
978-80-8077-079-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
Univerzita veterinárného lekárstva Košice
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—