Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv odslupkovaných lupinových semen na zvýšení nutriční hodnoty proteinu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F08%3A00001980" target="_blank" >RIV/62157124:16270/08:00001980 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv odslupkovaných lupinových semen na zvýšení nutriční hodnoty proteinu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem předložené studie bylo zjistit, jak se kvantitativně, případně kvalitativně, změní kvalita proteinu (obsah aminokyselin) v produktu (jádro), který vznikl odslupkováním semen jednotlivých odrůd rodu Lupinus registrovaných v České republice (AMIGA, APR 82, BOREGINE, BORNAL, BORUTA, LAL, OLEŽKA, PROBOR). Bylo provedeno stanovení hrubého proteinu (N x 6,25) a aminoanalýza 16 základních aminokyselin. Odslupkováním se vysoce průkazně (P <= 0,01) zvýšil obsah hrubého proteinu u sledovaných odrůd v průměru z 358,20 g.kg-1 (semeno) na 461,90 g.kg-1 (jádro), tj. o 23,55 %. U všech sledovaných aminokyselin, vyjma alaninu (Ala), byl vzestup hrubého proteinu v jádře provázen i vysoce průkazným (P <= 0,01) vzestupem jednotlivých aminokyselin.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of dehulled lupin seeds on increase of protein nutritive value

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the paper is to determine both quantitative and qualitative change in protein quality (amino acid content) in the product (kernel) which was the result of dehulling of particular varieties of Lupinus species registered in the Czech Republic (AMIGA, APR 82, BOREGINE, BORNAL, BORUTA, LAL, OLEŽKA, PROBOR). The level of crude protein was determined (N x 6,25) and the analysis of 16 basic amino acids was performed. By dehulling, at a high degree of probability (P <= 0,01), the content of crude protein increased in the varieties observed, increasing on average from 358,20 g.kg-1 (seed) to 461,90 g.kg-1 (kernel), that is by 23,55 %. With all amino acids observed except alanine (Ala), the increase of crude protein values in the kernel was accompanied by highly cogent (P <= 0,01) increase of the values of the particular amino acids.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QG60142" target="_blank" >QG60142: Využití vybraných odrůd lupiny ve výživě hospodářských zvířat</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    sborník Dni výživy a veterinárnej dietetiky VIII.

  • ISBN

    978-80-8077-079-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Univerzita veterinárného lekárstva Košice

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku