Obsah živin v semenech tří odrůd kulturních lupin a jejich obsah v jádru a slupce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872291" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872291 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah živin v semenech tří odrůd kulturních lupin a jejich obsah v jádru a slupce
Popis výsledku v původním jazyce
V předložené práci podáváme přehled výsledků analýz semen tří odrůd rodu Lupinus vypěstovaných v roce 2012 na ŠZP Nový Jičín VFU Brno. Jde o odrůdu Boregine (úzkolistá), Dieta (bílá) a Dukát (úzkolistá). Práce uvádí výsledky analýz základních živin uvedených odrůd, a to v semenu a v jeho částech (jádro a slupka). Výsledky analýz dokládají velký rozdíl mezi jednotlivými odrůdami, především v obsahu NL, ale i tuku a škrobu. Po odslupkování lupinových semen se výrazně změnilo průměrné živinové složení ve výsledném produktu (jádru). Tyto změny byly charakterizovány především zvýšením hrubého proteinu (o 28 - 34 %), tuku (o 18 - 42 %) a P (20 - 31 %). Z výsledků je zřejmé, že semena rodu Lupinus jsou perspektivním proteinovým krmivem, navíc po odslupkovánílze získat vysoce proteinový produkt, velmi vhodný pro výživu zejména monogastrických zvířat.
Název v anglickém jazyce
Nutrient levels in seeds core and skin of three varieties of cultured lupine
Popis výsledku anglicky
The present work contains a survey of results of analyses of seeds of three varieties of Lupinus sp. grown in 2012 at the university farm in Nový Jičín, University of Veterinary Medicine and Pharmacology in Brno. The varieties include Boregine (narrow-leaved), Dieta (white) and Dukát (yellow). The work shows results of analyses of the basic nutrient levels in the abovementioned varieties, in the seed and its parts (the core and the skin). The results of the analyses show big differences between the individual varieties, especially in the NL levels, but also in the fat and starch levels. The mean nutrient levels changed significantly in the final product (the core) after peeling of the lupine seeds. These changes were mainly characterised by increased gross protein (by 28 - 34 %), fat (by 18 - 42 %) and P (20 - 31 %). The results allow for the assumption that the seeds of Lupinus sp. represent a prospective protein feed and in addition peeling results in high-protein product very approp
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník X. Kábrtovy dietetické dny
ISBN
978-80-263-0365-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
57-61
Název nakladatele
Tribun EU s.r.o.
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
25. 4. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—