Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah živin v semenech tří odrůd kulturních lupin a jejich obsah v jádru a slupce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872291" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872291 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obsah živin v semenech tří odrůd kulturních lupin a jejich obsah v jádru a slupce

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V předložené práci podáváme přehled výsledků analýz semen tří odrůd rodu Lupinus vypěstovaných v roce 2012 na ŠZP Nový Jičín VFU Brno. Jde o odrůdu Boregine (úzkolistá), Dieta (bílá) a Dukát (úzkolistá). Práce uvádí výsledky analýz základních živin uvedených odrůd, a to v semenu a v jeho částech (jádro a slupka). Výsledky analýz dokládají velký rozdíl mezi jednotlivými odrůdami, především v obsahu NL, ale i tuku a škrobu. Po odslupkování lupinových semen se výrazně změnilo průměrné živinové složení ve výsledném produktu (jádru). Tyto změny byly charakterizovány především zvýšením hrubého proteinu (o 28 - 34 %), tuku (o 18 - 42 %) a P (20 - 31 %). Z výsledků je zřejmé, že semena rodu Lupinus jsou perspektivním proteinovým krmivem, navíc po odslupkovánílze získat vysoce proteinový produkt, velmi vhodný pro výživu zejména monogastrických zvířat.

  • Název v anglickém jazyce

    Nutrient levels in seeds core and skin of three varieties of cultured lupine

  • Popis výsledku anglicky

    The present work contains a survey of results of analyses of seeds of three varieties of Lupinus sp. grown in 2012 at the university farm in Nový Jičín, University of Veterinary Medicine and Pharmacology in Brno. The varieties include Boregine (narrow-leaved), Dieta (white) and Dukát (yellow). The work shows results of analyses of the basic nutrient levels in the abovementioned varieties, in the seed and its parts (the core and the skin). The results of the analyses show big differences between the individual varieties, especially in the NL levels, but also in the fat and starch levels. The mean nutrient levels changed significantly in the final product (the core) after peeling of the lupine seeds. These changes were mainly characterised by increased gross protein (by 28 - 34 %), fat (by 18 - 42 %) and P (20 - 31 %). The results allow for the assumption that the seeds of Lupinus sp. represent a prospective protein feed and in addition peeling results in high-protein product very approp

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník X. Kábrtovy dietetické dny

  • ISBN

    978-80-263-0365-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    57-61

  • Název nakladatele

    Tribun EU s.r.o.

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    25. 4. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku