Stanovení významných výživových nutrientů u vybraných druhů bramborových lupínků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873789" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873789 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení významných výživových nutrientů u vybraných druhů bramborových lupínků
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce je stanovení množství tuku a soli u vybraných bramborových lupínků zakoupených na českém trhu. Dále porovnání získaných hodnot s hodnotami uvedených na obalech výrobců a zhodnocení vlivu konzumace brambůrků na zdraví člověka. Bylo analyzováno16 vzorků bramborových výrobků získaných na trhu ČR. Pro analýzu tuku byla použita metoda dle Soxhleta; pro analýzu soli byla využita argentometrická titrační metoda. Obsah tuku se pohyboval v rozmezí 8,48 - 37,51% a soli 1,46 - 3,45%. Při porovnání námi získaných výsledků s hodnotami uvedených na obale výrobků nebyly zjištěny významné odchylky. Bramborové lupínky jsou bohatým zdrojem tuků a soli a jejich konzumace by měla být omezena.
Název v anglickém jazyce
Determination of important dietary nutrients fot selected potato crisps
Popis výsledku anglicky
The aim of the work is to determine the amount of fat and salt in selected potato crisps from Czech market. Further comparing the obtained values with values on the packaging manufactures and evaluating the impact of the consumption of potato crisps on human health. It was analyzed 16 samples of potato crisps from Czech market. For fat analysis was used method according to the Soxhlet; for analysis of the salt was use method of argentometric titration. The fat content ranged from 8.48 to 37.1 % and salt1.56 to 3.45 %. Between our values with values from packaging of products was no significant deviation. Potato crisps are rich source of fats and salts and their consumption should be limited.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek a posterů Hygiena a technologie potravin XLV. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-762-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
154-157
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
14. 10. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—