Detekce mléčných aditiv v potravinách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873891" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873891 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Detekce mléčných aditiv v potravinách
Popis výsledku v původním jazyce
Mléčné bílkoviny nachází široké požití v potravinářství. Jsou využívaný jak v potravinách rostlinného původu tak živočišného původu. Setkáváme se s nimi také v pokrmech ve veřejném stravování. S ohledem na jejich potenciální alergenní vlastnosti je nevyhnutné mít vyvinuté vhodné metody pro jejich detekci. V studii byla ověřena možnost průkazu mléčných aditiv v masných výrobcích pomocí imunohistochemické metody. Metoda byla prokázána jako vysoce senzitivití 0,89, a nízce specifická 0,33. Důvodem nízké specifity byl větší počet falešně negativních výsledků u vařených masných výrobků a to zejména u paštik a játrověk. Celkem bylo 17 % výrobků hodnoceno jako falešně negativní. Vyšší citlivost k jednotlivým formám mléčného přídavku však nebyla potvrzena.
Název v anglickém jazyce
Detection of Milk Additives in Foodstuff
Popis výsledku anglicky
Milk proteins are widely used in the food industry. They are used in foodstuff vegetable and animal origin. They are used also in meals in public catering. In view of their potential allergenic properties, it is necessary to have developed a suitable method for their detection. In the study was verified the possibility of detection milk additives in meat products using immunohistochemical method. The method has been shown to be highly sensitivity 0.89, and low specific 0.33. The reason for the low specificity was greater number of false-negative results in cooked meat products, especially in pates and liverworts. Altogether 17% of the products evaluated as false negative. Higher sensitivity to some forms of milk added, however, was not confirmed.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek a posterů Hygiena a technologie potravin XLV. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-762-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
36-39
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
14. 10. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—