Využití lektinové histochemie k detekci xanthanové gumy v masných výrobcích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880297" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880297 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vetweb.cz/vyuziti-lektinove-histochemiek-detekci-xanthanove-gumyv-masnych-vyrobcich/" target="_blank" >https://vetweb.cz/vyuziti-lektinove-histochemiek-detekci-xanthanove-gumyv-masnych-vyrobcich/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití lektinové histochemie k detekci xanthanové gumy v masných výrobcích
Popis výsledku v původním jazyce
Xanthanová guma je aditivní látka, která se často přidává do potravin, jako jsou masné výrobky, mléčné výrobky, pekárenské výrobky, džusy nebo dresinky. Lektinová histochemie je metoda, která využívá vazby lektinů na specifické sacharidy. Pro průkaz xanthanové gumy byl použit lektin Narcissus pseudo narcissus. Pro tuto metodu byl stanoven detekční limit metody, 0,01 % v masných výrobcích. Metoda byla ověřena na 32 masných výrobcích zakoupených v tržní síti. Z těchto výrobků byly stanoveny další validační parametry - sensitivita a specificita. Sensitivita metody je 0,94 a specificita metody je 0,67.
Název v anglickém jazyce
Application of lectin histochemistry for the detection of xanthan gum in meat products.
Popis výsledku anglicky
Xanthan gum is an additive that is often added to foods such as meat products, dairy products, bakery products, juices, or dressings. Lectin histochemistry is a method that uses the binding of lectins to specific carbohydrates. The lectin Narcissus pseudonarcissus was used for the detection of xanthan gum. The detection limit of the method for the detection of xanthan gum in meat products was set at 0.01%. The method was validated on 32 meat products obtained from the market. Additional validation parameters - sensitivity and specificity - were determined from these products. The sensitivity of the method is 0.94 and the specificity of the method is 0.67.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Svazek periodika
72
Číslo periodika v rámci svazku
7
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
389-392
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—