Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití lektinové histochemie k detekci xanthanové gumy v masných výrobcích

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880297" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880297 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vetweb.cz/vyuziti-lektinove-histochemiek-detekci-xanthanove-gumyv-masnych-vyrobcich/" target="_blank" >https://vetweb.cz/vyuziti-lektinove-histochemiek-detekci-xanthanove-gumyv-masnych-vyrobcich/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití lektinové histochemie k detekci xanthanové gumy v masných výrobcích

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Xanthanová guma je aditivní látka, která se často přidává do potravin, jako jsou masné výrobky, mléčné výrobky, pekárenské výrobky, džusy nebo dresinky. Lektinová histochemie je metoda, která využívá vazby lektinů na specifické sacharidy. Pro průkaz xanthanové gumy byl použit lektin Narcissus pseudo narcissus. Pro tuto metodu byl stanoven detekční limit metody, 0,01 % v masných výrobcích. Metoda byla ověřena na 32 masných výrobcích zakoupených v tržní síti. Z těchto výrobků byly stanoveny další validační parametry - sensitivita a specificita. Sensitivita metody je 0,94 a specificita metody je 0,67.

  • Název v anglickém jazyce

    Application of lectin histochemistry for the detection of xanthan gum in meat products.

  • Popis výsledku anglicky

    Xanthan gum is an additive that is often added to foods such as meat products, dairy products, bakery products, juices, or dressings. Lectin histochemistry is a method that uses the binding of lectins to specific carbohydrates. The lectin Narcissus pseudonarcissus was used for the detection of xanthan gum. The detection limit of the method for the detection of xanthan gum in meat products was set at 0.01%. The method was validated on 32 meat products obtained from the market. Additional validation parameters - sensitivity and specificity - were determined from these products. The sensitivity of the method is 0.94 and the specificity of the method is 0.67.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Veterinářství

  • ISSN

    0506-8231

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    72

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    389-392

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus