Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sledování koncentrace selenu v mléce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874337" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874337 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Sledování koncentrace selenu v mléce

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem naší práce bylo sledování obsahu selenu v různých vzorcích mléka z tržní sítě a vyhodnocení různých vlivů, které by mohly koncentraci selenu v mléce ovlivňovat. Celkem bylo sledováno 36 vzorků mléka z tržní sítě. Selen byl ve vzorcích mléka stanoven po zmineralizování pomocí hydridové techniky atomové absorpční spektrometrie (HG - AAS). Průměrné hodnoty selenu v mléce byly 19.34 +- 4.03 ?g/l, přičemž nejnižší zjištěné hodnoty byly 8.96 ?g/l a ty nejvyšší 26.04 ?g/l. Nebyl zjištěn signifikantní vliv tepelného ošetření či obsahu tuku v mléce na koncentraci selenu v mléce. Na druhé straně jako důležitý faktor ovlivňující koncentraci selenu v mléce byl zjištěn výrobce, zde byly zjištěny výrazné rozdíly v koncentracích selenu mezi různými výrobci mlék.

  • Název v anglickém jazyce

    Selenium concentration in milk monitoring

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the present work was a selenium monitoring in different market network milk samples. We evaluated the aspects that might influenced the selenium concentration of milk in distinct samples. The total amount was 36 of observed samples. Selenium was determined by Hydride Generation Atomic Absorption Spectrometry (HG - AAS) after the sample mineralization. Mean values of selenium in milk were 19.34 +- 4.03 ?g/l, whereas the lowest and highest values were 8.96 ?g/l and 26.04 ?g/l, respectively. We find out neither heat treatment nor fat amount had a significant influence on levels of selenium in milk. Amounts of selenium concentrations were markedly influenced by the milk producers themselves on the other hand.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena a technologie potravin XLVI. Lenfeldovy a Höklovy dny Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    978-80-7305-782-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    161-165

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    19. 10. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku