Sledování koncentrace selenu v mléce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874337" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874337 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sledování koncentrace selenu v mléce
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem naší práce bylo sledování obsahu selenu v různých vzorcích mléka z tržní sítě a vyhodnocení různých vlivů, které by mohly koncentraci selenu v mléce ovlivňovat. Celkem bylo sledováno 36 vzorků mléka z tržní sítě. Selen byl ve vzorcích mléka stanoven po zmineralizování pomocí hydridové techniky atomové absorpční spektrometrie (HG - AAS). Průměrné hodnoty selenu v mléce byly 19.34 +- 4.03 ?g/l, přičemž nejnižší zjištěné hodnoty byly 8.96 ?g/l a ty nejvyšší 26.04 ?g/l. Nebyl zjištěn signifikantní vliv tepelného ošetření či obsahu tuku v mléce na koncentraci selenu v mléce. Na druhé straně jako důležitý faktor ovlivňující koncentraci selenu v mléce byl zjištěn výrobce, zde byly zjištěny výrazné rozdíly v koncentracích selenu mezi různými výrobci mlék.
Název v anglickém jazyce
Selenium concentration in milk monitoring
Popis výsledku anglicky
The aim of the present work was a selenium monitoring in different market network milk samples. We evaluated the aspects that might influenced the selenium concentration of milk in distinct samples. The total amount was 36 of observed samples. Selenium was determined by Hydride Generation Atomic Absorption Spectrometry (HG - AAS) after the sample mineralization. Mean values of selenium in milk were 19.34 +- 4.03 ?g/l, whereas the lowest and highest values were 8.96 ?g/l and 26.04 ?g/l, respectively. We find out neither heat treatment nor fat amount had a significant influence on levels of selenium in milk. Amounts of selenium concentrations were markedly influenced by the milk producers themselves on the other hand.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin XLVI. Lenfeldovy a Höklovy dny Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-782-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
161-165
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
19. 10. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—