Provozovny stravovacích služeb a hromadná alimentární onemocnění
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874457" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874457 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Provozovny stravovacích služeb a hromadná alimentární onemocnění
Popis výsledku v původním jazyce
Zařízení veřejného stravování (restaurace, kavárny, bary, catering ad.) se v r. 2014 podílela na vypuknutí hromadných alimentárních onemocnění se silným důkazem původu z 26 %. Větší podíl na šíření a vzniku hromadných alimentárních nákaz se přičítal jen domácnostem (37,3 %). Mezi příčiny vzniku ohnisek hromadných alimentárních onemocnění patří nedostatečné tepelné opracování potravin během přípravy pokrmů, infikovaná osoba manipulující s potravinou, nedostatečné chlazení, křížová kontaminace nebo kombinace uvedených faktorů. Příspěvek stručně popisuje tři případové studie hromadných alimentárních onemocnění různé etiologie.
Název v anglickém jazyce
Catering facilities and food-borne outbreaks
Popis výsledku anglicky
Catering facilities were the second most commonly reported setting (26 %) for food-borne strong-evidence outbreaks in 2014. The category "household" placed the first position (37.3 %). Inadequate heat treatment, an infected food handler, inadequate chilling, cross-contamination or a combination of different factors were reported as contributory factors of strong-evidence outbreaks. The paper describes three case-studies of food-borne outbreaks of different etiology.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin XLVI. Lenfeldovy a Höklovy dny Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-782-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
33-36
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
19. 10. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—