Požadavky na jakost syrového kozího mléka pro mlékárenské zpracování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874465" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874465 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:43210/16:43910302
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Požadavky na jakost syrového kozího mléka pro mlékárenské zpracování
Popis výsledku v původním jazyce
Předmětem metodiky je návrh stanovení jednotlivých jakostních kritérií kozího mléka za účelem zpeněžování. Součástí metodiky je návrh na limitní hodnoty pro obsah bílkovin, obsah tuku, obsah laktózy, titrační kyselost, počet somatických buněk a celkový počet mikroorganismů. Současně má tato metodika sloužit jako odborná příručka pro prvovýrobce a zpracovatele kozího pro zlepšení kvality kozího mléka určeného k mlékárenskému zpracování.
Název v anglickém jazyce
Requirements for the quality of raw goat milk for dairy processing
Popis výsledku anglicky
The subject of the methodology is a proposal for determination of individual quality criteria of goat milk for the purpose of monetising. Part of the methodology is the proposal to limit values for contents of protein, fat, lactose and for titratable acidity, somatic cell count and total bacteria count. At the same time this methodology can be used as a professional manual for primary producers and processors for improving the quality of goat milk which is intended for processing.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
Metodika kozí mléko
Číslo předpisu
SVS/2016/148399-G
Technické parametry
Předložená metodika má sloužit jako nástroj pro zpeněžování kozího mléka za účelem jeho dalšího zpracování na mléčné produkty. Současně má sloužit jako odborná příručka pro provovýrobce a zpracovatele kozího mléka z pohledu zlepšení kvality kozího mléka určeného k mlékárenskému zpracování. V neposlední řadě je cílem metodiky i shrnutí nejnovějších poznatků týkajících se problematiky kvalitativních parametrů kozího mléka zejména obsahů bílkovin, tuku, laktózy, počtu somatických buněk (PSB) a celkového počtu mikroorganismů (CPM). Byla uzavřena smlouva o uplatnění certifikované metodiky: Polabské mlékárny, Dr. Kryšpína 510, 290 16 Poděbrady, IČ/RČ 45148678. Datum uzavření smlouvy 27.10.2016. Odpovědná osoba MVDr. Ing. Václav Trojan, Ph.D., ředitel Centra transferu technologií, Mendelova univerzita v Brně, Zemědělská 1, 61300 Brno.
Ekonomické parametry
Ekonomický dopad předložené metodiky je v současnosti v podstatě nemožné odhadnout, a to především vzhledem ke skutečnosti, že v současnosti je kozí mléko v ČR vykupováno pouze jednou mlékárnou, přičemž vykupované množství mléka je poměrně nízké a výkup má pouze sezónní charakter. Nicméně na druhou stranu je registrován zájem především menších zpracovatelských subjektů o kozí mléko, což by mělo v blízké budoucnosti vést ke zvyšování vykupovaného objemu této komodity. Každopádně, z pohledu ekonomického navrhované parametry jakosti kozího mléka stanoví jasná pravidla pro výkup kozího mléka a současně budou sloužit i jako pomůcka pro samotné zpracovatele tohoto mléka, kteří v současnosti nemají dostatečné podklady k této problematice.
Označení certifikačního orgánu
Státní veterinární správa, Slezská 7, 120 56 Praha 2
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy