Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Požadavky na jakost syrového kozího mléka pro mlékárenské zpracování

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874465" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874465 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43210/16:43910302

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Požadavky na jakost syrového kozího mléka pro mlékárenské zpracování

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Předmětem metodiky je návrh stanovení jednotlivých jakostních kritérií kozího mléka za účelem zpeněžování. Součástí metodiky je návrh na limitní hodnoty pro obsah bílkovin, obsah tuku, obsah laktózy, titrační kyselost, počet somatických buněk a celkový počet mikroorganismů. Současně má tato metodika sloužit jako odborná příručka pro prvovýrobce a zpracovatele kozího pro zlepšení kvality kozího mléka určeného k mlékárenskému zpracování.

  • Název v anglickém jazyce

    Requirements for the quality of raw goat milk for dairy processing

  • Popis výsledku anglicky

    The subject of the methodology is a proposal for determination of individual quality criteria of goat milk for the purpose of monetising. Part of the methodology is the proposal to limit values for contents of protein, fat, lactose and for titratable acidity, somatic cell count and total bacteria count. At the same time this methodology can be used as a professional manual for primary producers and processors for improving the quality of goat milk which is intended for processing.

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    Metodika kozí mléko

  • Číslo předpisu

    SVS/2016/148399-G

  • Technické parametry

    Předložená metodika má sloužit jako nástroj pro zpeněžování kozího mléka za účelem jeho dalšího zpracování na mléčné produkty. Současně má sloužit jako odborná příručka pro provovýrobce a zpracovatele kozího mléka z pohledu zlepšení kvality kozího mléka určeného k mlékárenskému zpracování. V neposlední řadě je cílem metodiky i shrnutí nejnovějších poznatků týkajících se problematiky kvalitativních parametrů kozího mléka zejména obsahů bílkovin, tuku, laktózy, počtu somatických buněk (PSB) a celkového počtu mikroorganismů (CPM). Byla uzavřena smlouva o uplatnění certifikované metodiky: Polabské mlékárny, Dr. Kryšpína 510, 290 16 Poděbrady, IČ/RČ 45148678. Datum uzavření smlouvy 27.10.2016. Odpovědná osoba MVDr. Ing. Václav Trojan, Ph.D., ředitel Centra transferu technologií, Mendelova univerzita v Brně, Zemědělská 1, 61300 Brno.

  • Ekonomické parametry

    Ekonomický dopad předložené metodiky je v současnosti v podstatě nemožné odhadnout, a to především vzhledem ke skutečnosti, že v současnosti je kozí mléko v ČR vykupováno pouze jednou mlékárnou, přičemž vykupované množství mléka je poměrně nízké a výkup má pouze sezónní charakter. Nicméně na druhou stranu je registrován zájem především menších zpracovatelských subjektů o kozí mléko, což by mělo v blízké budoucnosti vést ke zvyšování vykupovaného objemu této komodity. Každopádně, z pohledu ekonomického navrhované parametry jakosti kozího mléka stanoví jasná pravidla pro výkup kozího mléka a současně budou sloužit i jako pomůcka pro samotné zpracovatele tohoto mléka, kteří v současnosti nemají dostatečné podklady k této problematice.

  • Označení certifikačního orgánu

    Státní veterinární správa, Slezská 7, 120 56 Praha 2

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku

    B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy