Výskyt biogenních aminů ve slovenské bryndze
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874501" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874501 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výskyt biogenních aminů ve slovenské bryndze
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo stanovení biogenních aminů a polyaminů v bryndze (n = 25), která pocházela z tržní sítě Sovenské republiky. Aminy byly extrahovány z potravinové matrice kyselinou trichloroctovou a stanoveny jako dansylderiváty metodou UHPLC na reverzí fázi C18 s gradientovou elucí s UV (254 nm) a fluorescenční detekcí (?ex/?em = 330/500 nm). Vzorky byly analyzovány v lhůtě uváděné pro jejich spotřebu, u každého vzorku byla provedena minimálně dvě paralelní stanovení. Biogenní aminy byly nalezeny v relativně nízkých koncentracích ve všech vzorcích. Nejvyšší hodnota byla naměřená pro tyramin u jednoho výrobku 61,15 +- 4,13 mg.kg-1, nejvyšší hodnota histaminu byla 20,46 +- 0,20 mg.kg-1. Součet průměrných hodnot koncentrací sledovaných biogenních aminů byl 31,6 mg.kg-1, suma hodnot mediánů 19,4 mg.kg-1. Z hlediska obsahu biogenních aminů nepředstavovaly výrobky slovenské bryndzy z tržní sítě pro spotřebitele zdravotní riziko.
Název v anglickém jazyce
Occurence of biogenic amines in slovak sheep cheese
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was the determination of biogenic amines and polyamines in Slovak sheep cheese from slovak market. Amines were extracted from the food matrix with trichloroacetic acid solution and analysed as their dansyl derivates by UHPLC method. It was performed on the C18 reverse phase in gradient mode with UV (254 nm) and fluorescence (?ex/?em = 330/500 nm) detection. For the evaluation of analytes the external standard method was used. The most common food amines, tryptamine, 2-phenylethylamine, cadaverine, putrescine, tyramine, histamine, spermidine and spermine were investigated. The highest concentrations were found for tyramine (61.2 +- 4.13 mg.kg-1), histamine (20.5 +- 0.20 mg.kg-1) and cadaverine (17.3 +- 0.96 mg.kg-1). Concentration levels of other amines and polyamines were low, often near to the detection limit (0.01 mg.kg-1).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLII. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy Dny
ISBN
978-80-7509-405-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
98-103
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
9. 3. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—