Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výskyt biogenních aminů ve slovenské bryndze

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874501" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874501 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výskyt biogenních aminů ve slovenské bryndze

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo stanovení biogenních aminů a polyaminů v bryndze (n = 25), která pocházela z tržní sítě Sovenské republiky. Aminy byly extrahovány z potravinové matrice kyselinou trichloroctovou a stanoveny jako dansylderiváty metodou UHPLC na reverzí fázi C18 s gradientovou elucí s UV (254 nm) a fluorescenční detekcí (?ex/?em = 330/500 nm). Vzorky byly analyzovány v lhůtě uváděné pro jejich spotřebu, u každého vzorku byla provedena minimálně dvě paralelní stanovení. Biogenní aminy byly nalezeny v relativně nízkých koncentracích ve všech vzorcích. Nejvyšší hodnota byla naměřená pro tyramin u jednoho výrobku 61,15 +- 4,13 mg.kg-1, nejvyšší hodnota histaminu byla 20,46 +- 0,20 mg.kg-1. Součet průměrných hodnot koncentrací sledovaných biogenních aminů byl 31,6 mg.kg-1, suma hodnot mediánů 19,4 mg.kg-1. Z hlediska obsahu biogenních aminů nepředstavovaly výrobky slovenské bryndzy z tržní sítě pro spotřebitele zdravotní riziko.

  • Název v anglickém jazyce

    Occurence of biogenic amines in slovak sheep cheese

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was the determination of biogenic amines and polyamines in Slovak sheep cheese from slovak market. Amines were extracted from the food matrix with trichloroacetic acid solution and analysed as their dansyl derivates by UHPLC method. It was performed on the C18 reverse phase in gradient mode with UV (254 nm) and fluorescence (?ex/?em = 330/500 nm) detection. For the evaluation of analytes the external standard method was used. The most common food amines, tryptamine, 2-phenylethylamine, cadaverine, putrescine, tyramine, histamine, spermidine and spermine were investigated. The highest concentrations were found for tyramine (61.2 +- 4.13 mg.kg-1), histamine (20.5 +- 0.20 mg.kg-1) and cadaverine (17.3 +- 0.96 mg.kg-1). Concentration levels of other amines and polyamines were low, often near to the detection limit (0.01 mg.kg-1).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLII. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy Dny

  • ISBN

    978-80-7509-405-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    98-103

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    9. 3. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku