Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv pasterace na přežívání bakterií Escherichia coli O157:H7 v mléce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874532" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874532 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv pasterace na přežívání bakterií Escherichia coli O157:H7 v mléce

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Prováděná studie byla zaměřena na hodnocení účinku pasteračních teplot na devitalizaci bakterií E. coli O157:H7 v mléce. Cílem studie bylo posoudit vliv pasteračních teplot 57 oC, 63 oC, 68 oC a 72 oC, které vycházejí z požadavků platné legislativy, na devitalizaci uvedené patogenní bakterie. K detekci E. coli O157:H7 byla využita imunofluorescenční metoda (ELFA) s využitím přístroje miniVIDAS(R) a metoda imunomagnetické separace (IMS). Výsledky obou metod byly srovnány. Vzorky mléka byly inokulovány bakteriím kmenem E. coli O157:H7 (CCM 4787) v množství přibližně 102 KTJ.ml-1 a následně tepelně ošetřeny. Metodou ELFA nebyl po provedení pasterace 57 oC/15 s, 68 oC/15 s, 63 oC/30 minut a 72 oC/15 s detekována ani v jednom ze vzorků mléka bakterie E. coli O157:H7, kdežto při použití metody IMS byla prokázána přítomnost těchto bakterií u vzorků mléka po pasteraci 57 oC/15 s a 68 oC/15 s. Výsledky potvrzují vyšší citlivost metody IMS, která je pro detekci E. coli O157:H7 používaná jako metoda referenční. Studie potvrdila, že šetrná pasterace (72 oC/15 s) a dlouhodobá pasterace (63 oC/30 min), používané k ošetření mléka v souladu s požadavky legislativy (Nařízení (ES) č. 853/2004), zajistí z hlediska výskytu patogenní bakterie E. coli O157:H7 bezpečnost potravin.

  • Název v anglickém jazyce

    Pasteurization effect on survival of Escherichia coli O157:H7 in milk

  • Popis výsledku anglicky

    Our study focuses on assessing the effects of milk pasteurization temperatures on devitalizating E. coli O157:H7. We evaluated pasteurization effects at 57 oC, 63 oC, 68 oC, and 72 oC, based on requirements of applicable legislation for devitalization of pathogenic bacterium. For detection of E. coli O157:H7 we used the immunofluorescent method (ELFA) with miniVIDAS(R) and immunomagnetic separation (IMS). We compared results of both methods. Milk samples were inoculated with approximately 102 KTJ.ml-1 E. coli O157: H7 (CCM 4787) and then heat treated. E. coli O157:H7 bacteria were not detected with ELFA after pasteurization at 57 oC/15 s, 68 oC/15 s, 63 oC/30 minutes, and 72 oC/15 s, however the IMS actually detected E. coli O157:H7 bacteria in milk samples after pasteurization 57 oC/15 s and 68 oC/15 s. Our results confirm superior IMS sensitivity as a referent method for E. coli O157:H7 detection. We confirmed that minimum pasteurization 72 oC/15 s or 63 oC/30 minutes, used in the treatment of milk in accordance with legislative requirements (Regulation EC No. 853/2004) inactivated pathogenic bacteria E. coli O157:H7, thus ensuring food safety.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena a technologie potravin XLVI. Lenfeldovy a Höklovy dny Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    978-80-7305-782-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    219-222

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    19. 10. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku