Vliv pasterace na přežívání bakterií Escherichia coli O157:H7 v mléce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874532" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874532 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv pasterace na přežívání bakterií Escherichia coli O157:H7 v mléce
Popis výsledku v původním jazyce
Prováděná studie byla zaměřena na hodnocení účinku pasteračních teplot na devitalizaci bakterií E. coli O157:H7 v mléce. Cílem studie bylo posoudit vliv pasteračních teplot 57 oC, 63 oC, 68 oC a 72 oC, které vycházejí z požadavků platné legislativy, na devitalizaci uvedené patogenní bakterie. K detekci E. coli O157:H7 byla využita imunofluorescenční metoda (ELFA) s využitím přístroje miniVIDAS(R) a metoda imunomagnetické separace (IMS). Výsledky obou metod byly srovnány. Vzorky mléka byly inokulovány bakteriím kmenem E. coli O157:H7 (CCM 4787) v množství přibližně 102 KTJ.ml-1 a následně tepelně ošetřeny. Metodou ELFA nebyl po provedení pasterace 57 oC/15 s, 68 oC/15 s, 63 oC/30 minut a 72 oC/15 s detekována ani v jednom ze vzorků mléka bakterie E. coli O157:H7, kdežto při použití metody IMS byla prokázána přítomnost těchto bakterií u vzorků mléka po pasteraci 57 oC/15 s a 68 oC/15 s. Výsledky potvrzují vyšší citlivost metody IMS, která je pro detekci E. coli O157:H7 používaná jako metoda referenční. Studie potvrdila, že šetrná pasterace (72 oC/15 s) a dlouhodobá pasterace (63 oC/30 min), používané k ošetření mléka v souladu s požadavky legislativy (Nařízení (ES) č. 853/2004), zajistí z hlediska výskytu patogenní bakterie E. coli O157:H7 bezpečnost potravin.
Název v anglickém jazyce
Pasteurization effect on survival of Escherichia coli O157:H7 in milk
Popis výsledku anglicky
Our study focuses on assessing the effects of milk pasteurization temperatures on devitalizating E. coli O157:H7. We evaluated pasteurization effects at 57 oC, 63 oC, 68 oC, and 72 oC, based on requirements of applicable legislation for devitalization of pathogenic bacterium. For detection of E. coli O157:H7 we used the immunofluorescent method (ELFA) with miniVIDAS(R) and immunomagnetic separation (IMS). We compared results of both methods. Milk samples were inoculated with approximately 102 KTJ.ml-1 E. coli O157: H7 (CCM 4787) and then heat treated. E. coli O157:H7 bacteria were not detected with ELFA after pasteurization at 57 oC/15 s, 68 oC/15 s, 63 oC/30 minutes, and 72 oC/15 s, however the IMS actually detected E. coli O157:H7 bacteria in milk samples after pasteurization 57 oC/15 s and 68 oC/15 s. Our results confirm superior IMS sensitivity as a referent method for E. coli O157:H7 detection. We confirmed that minimum pasteurization 72 oC/15 s or 63 oC/30 minutes, used in the treatment of milk in accordance with legislative requirements (Regulation EC No. 853/2004) inactivated pathogenic bacteria E. coli O157:H7, thus ensuring food safety.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin XLVI. Lenfeldovy a Höklovy dny Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-782-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
219-222
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
19. 10. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—